Rejtvényjáték kávéház
Új hozzászólás7470. Julianna | 2016. szept. 26. 16:01 |
Nagyon jó, mert az is édeskés fehér desszertbor, épp ez a lényeg! Eredetileg a Sauternes-i bor is likőrbor volt, mint az aszú. Az összeget a befizető önkéntesen állapíthatja meg. Fő, hogy gyűljön a RÖTYE pénzalapja! :D | |
(válasz Sutyik 7469. hozzászólására) |
7469. Sutyik | 2016. szept. 26. 15:43 |
Mondd az összeget, zárosan utalom. Libamájat karácsonyra tervezek. Akkor a hiper/szupermarketekben lesz import szőlő. Kipróbálom libás és vajas alapon is. De a bor 3. féle lesz: Masszandrai. Hallottál róla? | |
(válasz Julianna 7468. hozzászólására) |
7468. Julianna | 2016. szept. 26. 15:37 |
Igen, ez egy édeskés bordeaux-i bor. Ha a libamájat csak pirított kenyérrel esszük, legjobb hozzá a Tokaji aszú! Ha a szőlőt vajon reszteled, kis sót és borsot, esetleg nagyon kevés reszelt szerecsendiót szórj rá! A receptek leírásáért járó szerzői jog egy összegben, Maria Főpénztáros kasszájába fizetendő be, záros határidőn belül! :D | |
(válasz Sutyik 7467. hozzászólására) |
7467. Sutyik | 2016. szept. 26. 15:28 |
Ez a Sauternes ugye édeskés bor? Ha nem a libamáj zsírjában reszteled, hanem vajon, akkor vmi fűszer kell bele. Nemde? | |
(válasz Julianna 7466. hozzászólására) |
7466. Julianna | 2016. szept. 26. 14:33 |
Valójában nincs benne semmilyen fűszer. A lehámozott, kimagozott szőlőt (a kimagozáshoz egy egyszerű, jól megmosott, kicsit deformált gémkapcsot használunk) pár percig a máj kisült zsírjában reszteljük, majd kevés fehérborral (legjobb a Sauternes) meglocsoljuk, és forralunk egyet rajta. A vőm nagyon ügyesen, egy hegyes végű késsel egyszerre le tudja rántani róla a héját. Babra munka, de nálunk nagyraértékelt csemege! :) | |
(válasz Sutyik 7465. hozzászólására) |
7465. Sutyik | 2016. szept. 26. 14:13 |
Köszönöm a szőlőt, nagyon szeretem. A magjai engem nem zavarnak, sőt. Ha nem lennének saját fogaim, csak akkor magoznám ki, de akkor valahogy kinyerném belőlük az olajat. Túl azon, hogy finom, nagyon hasznos a szívre és érrendszerre. Inkább természetes módon fogyasztom, mint a boltban venném. Alkalomadtán ki fogom próbálni a resztelt szőlőt. Fincsi lehet. Kap valami fűszert? | |
(válasz Julianna 7462. hozzászólására) |
7464. Julianna | 2016. szept. 26. 13:19 |
Bizony, nagyon szöszmötölős munka, rá is szoktam bízni a család hímnemű egyedeire. :D És nem is vajon párolom, hanem a májból kisült zsíron. És abban is igazad van, hogy nagyon finom! Apropó, máj: ki kér friss fügét? Gyönyörű piros a bele, édes, mint a méz. Dokibácsi fáiról valók. Azért jut a libamájról eszembe, mert itt most az a divat, hogy a sült libamájat fügelekvárral és mézzel meg fűszerekkel készített kenyérfélével tálalják. Már írtam erről, akkor valaki meg is találta a pontos magyar nevét (mert a szótár mézeskalácsnak fordítja a "pain d'épice"-t, de nem az), csak már elfelejtettem... :-( | |
(válasz Raziel 7463. hozzászólására) |
7463. Raziel | 2016. szept. 26. 12:45 |
Tippeket tudok adni, csak ne nekem kelljen pepecselni vele. Az a libamájhoz resztelt szőlő isteni lehet, de egy kissé macerás. | |
(válasz Julianna 7462. hozzászólására) |
7462. Julianna | 2016. szept. 26. 10:35 |
Köszönöm a tippeket, de miután mindhármatoknak küldtem másfél-másfél kilót, a maradékot gyerekjáték lesz megenni. Marijjabácsi csak keveset ehet, mert nagyon nagy a cukortartalma. Túrótortát csinálok néha, de szőlővel még nem próbáltam, mert gondolom előtte ki kellene magozni, nem? Jó kis babra munka! Karácsonykor a libamájhoz nagyon finom a vajon megresztelt szőlő, de azt is le kell pucoválni, ki kell magozni stb. Brrr... | |
(válasz Raziel 7461. hozzászólására) |
7461. Raziel | 2016. szept. 25. 23:44 |
Mindkét ötlet nagyon jó, mustnak is tortának is kiváló a szőlő, de ha nincs kedved hozzá, nyugodtan küldhetsz nekünk belőle, mert imádjuk. A nyolc kiló valóban nem mennyiség nálunk sem, a nyaralónál, a hegyen 15 sor szőlőnk van, de sajnos az idén a sok eső miatt a peronoszpora megtámadta, tehát, az idén nem lesz must, és bor, és a csemege is oda lett. | |
(válasz Julianna 7458. hozzászólására) |
7460. Maria54 | 2016. szept. 25. 23:07 |
Túrótortába nagyon finom. Nálunk egyébként a 8 kg nem mennyiség szőlőből, de akármilyen gyümölcsből sem. A túrótortát nem kell sütnöd. Zselatint felforralsz 4 dl tejjel. Kihűtöd. 1/2 kg tehéntúrót 4 dl tejjel összeturmixolsz. 1/4 kg vaj 3 csomag vaníliás cukor, 30 dkg porcukor kikeverve. Mindhárom összewturmixolva. Gyümölccsel rétegesen formába lerakva. Család kedvence. Könyörgöm, mikor fejtek már? Hangvillában voltunk a Veszprém Város Vegyekarának 60. születésnapi koncertjén. Jegyet is vettem októberre Illényi Katica koncertre. Remélem, minden hónapra jut valami zenei élmény. | |
(válasz Julianna 7458. hozzászólására) |
7459. Sutyik | 2016. szept. 25. 21:15 |
Jobb híján csinálj belőle előbort. | |
(válasz Julianna 7458. hozzászólására) |
7458. Julianna | 2016. szept. 25. 20:41 |
Most már én sem tudok napot küldeni, mert zuhog az eső. Kaptam viszont vagy hyolc kiló gyönyörű, nagyszemű, illatos szőlőt, abból kaptok! Azt sem tudom, mit csináljak belőle, mert a lányomék is kaptak, és a szomszédok is. Ráadásul épp jókor, mielőtt még leszakadt volna az ég. Imádom a szőlőt, de nyóc kilóval mit lehet csinyáni? Valami pitefélét? Vagy gyümölcstortát? Utálok sütni, és felaggatni sem fogom, hogy száradjon. | |
(válasz Raziel 7457. hozzászólására) |
7457. Raziel | 2016. szept. 25. 20:20 |
Drága Sutyik, már csak egy nap és melegszik az idő. Mármint a tv-s meteorológia szerint. Julianna küldi a napot, de mire az ideér a 30 fokból 20 lesz. Már bánom, hogy csalamádét, meg körtét raktam el Nap helyett, most küldhetnék neked pár üveggel. | |
(válasz Sutyik 7453. hozzászólására) |
7456. Julianna | 2016. szept. 25. 15:34 |
Köszönjük az infót, bár Ócsa általában "Pest megyei város" néven szokott futni. De igazad van, többen is beleestünk már ebbe a "csapdába". Valahol a Fórum elején már volt is szó róla. Igazán kedves, hogy felhívod rá a figyelmet! :) | |
(válasz 45janika 7455. hozzászólására) |
7455. 45janika | 2016. szept. 25. 14:50 |
Szeretném mindenkivel megosztani, Pest megyei település 4 betűs megoldásra ha az útólsó 3 betű .csa, akkor mindig az Acsá-t fogadja el, ha az első betű zárt. Bár Ócsa is Pest megyei település. Üdv. | |
7454. Maria54 | 2016. szept. 25. 14:25 |
Vigasztaljon, hogy a tévedéseddel nem kellett átváltanod tapasztalati pontokra az összeset. Azért ez kisebb kárt okozott. Ugye, az unokád azért nem lett bezárva az iskolába, hazajutott? Látod, akkor minden rendben. Majd visszakapod a 80 és a 20 %-ost is. | |
(válasz Ildidémon 7452. hozzászólására) |
7453. Sutyik | 2016. szept. 25. 13:18 |
Julianna! Hol van az a napocska? Nagyon hiányzik, a szobában most is csak 17,7 fok van. Ha így folytatódik inkább nappalra kell bekapcsolnom a szieszta kályhát. Éjszaka elvagyok dupla takaró alatt. | |
(válasz Julianna 7450. hozzászólására) |
7452. Ildidémon | 2016. szept. 25. 11:54 |
Igen,új extra lett,de nagy árat fizettem érte!Azóta is kevés pontot tudok gyűjteni,nem hiszem hogy, megérte.Sebaj,valóban színesedik.Jó lenne már visszakapnom a 80%-os extrámat! | |
(válasz Maria54 7451. hozzászólására) |
7451. Maria54 | 2016. szept. 24. 20:51 |
Ildi így érted el, hogy az első rejtvényért minden nap 200 pontot kapsz? Csináltál egy új extrát? Gratulálok. Látom, azért már színesedik a készleted. Szebb napokat! | |
(válasz Ildidémon 7448. hozzászólására) |
7450. Julianna | 2016. szept. 24. 20:43 |
Sutyiknak küldtem napocskát, ne félj! Igaza van a férjednek, egyes borok nagyon jók lesznek az idén, bár a szárazság néhány régióban nagyon sokat ártott. Éjszaka itt is lehűl a levegő. Tegnap éjjel már beindult a fűtés, mert ha 20-21 fok alá megy a hőmérséklet (éjjel inkább 19), valami izé magától beindítja. Még augusztusban megvette az egész család a fűtőanyagot, mert nem kis engedmény volt rá, Úgyhogy ezzel nem lesz gond. | |
(válasz Maria54 7449. hozzászólására) |
7449. Maria54 | 2016. szept. 24. 20:31 |
Úgy látszik, Párizsba nem szökött be még az ősz. Nektek aztán kijutott az idén a hőségből. Küldj már Sutyiknak légy szíves, legalább éjszakára +15 fokot, meg ne fagyjon. Zircen jelenleg 10 fok van. De ne irigykedj, mert legalább nem kell fűtened Szeptember végén... Férjem szerint idén a francia borok biztos nagyon jók lesznek. | |
(válasz Julianna 7445. hozzászólására) |
7448. Ildidémon | 2016. szept. 24. 16:55 |
Nekem is érkezett egy,félre is értettem.Miden extrámból ezüstöt csináltam vele.Ez,meg a tegnapi nap nem az én napom volt.Csak bosszankodom,hogy lehettem ilyen felületes??!! Tegnap még az unokámért se mentem el.A lányom félreértett,én meg nyugodtan itthon ültem a babérjaimon.Az öregség,nem egyenlő a hülyeséggel. Ezt nehezen veszem tudomásul.:( | |
(válasz Sutyik 7444. hozzászólására) |
7447. Sutyik | 2016. szept. 24. 16:41 |
Az egyik új rejtvény Fősorok nélküli. (Én kaptam először.) | |
7446. Sutyik | 2016. szept. 24. 16:30 |
Jó Neked! Itt a napon is csak 24 fok, éjjel dupla takaró. Az új extrákból 2 bronzot már megkaptam. Gondolom vannak a másik 2 színárnyalatból is. | |
(válasz Julianna 7445. hozzászólására) |
