Rejtvényjáték kávéház
Új hozzászólás4503. Julianna | 2015. nov. 14. 12:33 |
Igen, hihetetlenül szomorú. Kedves, hogy gondolsz rám. Néhányan az ismerőseink közül kint voltak a Francia-Német meccsen, a lányom két kollegája ott volt a Bataclan-koncerten, de nekik nem történt bajuk. De a sokk! Emlékszem a '85-ös, a '95-ös és a kozelmúlban történt terrorcselekményekre is, de ez az oldal nem politizálásra valő. De úgy látszik, ez már mindenhova beszivárog. Sajnos. | |
(válasz Pepita 4502. hozzászólására) |
4502. Pepita | 2015. nov. 14. 12:06 |
Ma nagyon fúj a szél, holnapra halasztom a kirándulást, így a házi feladatokat ma kell megcsinálni a gyerekeknek. Julianna, remélem nincs bajotok és az ismeretségi körötökben sem! Annyira szomorú. :( | |
4501. Maria54 | 2015. nov. 13. 22:25 |
Mikor mi ott voltunk októberben, kürtős fesztivál volt. | |
(válasz Pepita 4500. hozzászólására) |
4500. Pepita | 2015. nov. 13. 21:58 |
No ez finom volt. :) A banán kivételével, amit már kiűztem az étrendemből. Holnapra is betervezem a libát, mert szombat-vasárnap a városligeti Vajdahunyad várban libafesztivál van. Lesz libasimogatás is a kicsiknek és nemcsak tepsiben. :) | |
(válasz Julianna 4490. hozzászólására) |
4499. Julianna | 2015. nov. 13. 17:28 |
Még csak háromévesek voltak akkor! :))) | |
(válasz Maria54 4498. hozzászólására) |
4498. Maria54 | 2015. nov. 13. 16:59 |
Még a kettő sem rontja el. Az egész kömény mellé szoktam én is őröltet használni. Bár nálunk senki sem köpködi.:) | |
(válasz Julianna 4497. hozzászólására) |
4497. Julianna | 2015. nov. 13. 15:37 |
Így lehet bízni a szótárakban... Sutyik, lehet, hogy nagyamyáink ismerték egymást? :) Nagyrészt tőle tanultam ugyanis főzési tudományomat, bár később anyósom és a férjem is besegítettek. Maria, egy teljes fej csíkokra vágott párolt káposztába összesen másfél kockacukrot teszek, úgy jó lesz? Én hozzászoktam az édes-sós keverékekhez, de lehetőleg egymás mellett, és nem egymásban. Bár a mézzel bekent sültek finomak, ha nem túlozza el az ember. Az őrölt kömény nem zavar senkit? Egészben ma már a kelkáposztába sem merem beletenni, mert az ikrek azzal szórakoztak, hogy stikában kiköpködték őket. Olyan komikusan csinálták, hogy nem lehetett nem nevetni rajtuk, de ezentúl ezt inkább "mellőzöm". :D | |
(válasz Sutyik 4495. hozzászólására) |
4496. Maria54 | 2015. nov. 13. 14:22 |
Gyűlik a RÖTYE-adomány. Sárgadinnyét és banánt nem kérek, litsit és klemantint még előbb majd szemrevételezem. Őszibarack, alma biztos. Körte termett a kertben bőven, azt is inkább kihagyom. Természetesen Kócosé az utoljára hagyott legfinomabb falatom a kacsasültből. Ha kérhetem, a párolt vöröskáposztát ne édesítsd túl. Sajnos Budán a libacomb mellé rendelt annyira édes volt, hogy nem tudtam megenni. Sütiben szeretem az édeset meg a Szürkebarátban. | |
(válasz Julianna 4490. hozzászólására) |
4495. Sutyik | 2015. nov. 13. 14:01 |
Találtam receptet is a fűszeres kenyérről. Jól hangzik, karácsonyra ki is próbálom. Kacsacombival bajban vagyok. Ugyanúgy készíted, ahogy én szoktam. Lehet keresek valami más receptet. | |
(válasz Julianna 4494. hozzászólására) |
4494. Julianna | 2015. nov. 13. 11:39 |
Franciáéknál viszont nagy divat a libamájat fügelekvárral tálalni. Ehhez egy olyan kenyeret adnak langyosan, amit a szótár "mézeskalácsnak" fordít, de nem az. Inkább "fűszeres kenyérnek" mondanám. A Wiki "pain d'épice" alatt ad róla képeket. | |
(válasz Sutyik 4491. hozzászólására) |
4493. Listvan | 2015. nov. 13. 11:29 |
HE HE HE HE , gondolom többet soha nem felejtem el s mégegyszer kösz!!!! | |
(válasz Julianna 4468. hozzászólására) |
4492. Julianna | 2015. nov. 13. 11:29 |
Nem, de igazad van, akár azzal is süthetném, pl. a méz helyett. De a mostanira nem teszek semmit, mert ez őstermelőktől származó háp-háp. Kár lenne az ízét meghamisítani. | |
(válasz Sutyik 4491. hozzászólására) |
4491. Sutyik | 2015. nov. 13. 10:54 |
A fügelekvárral bekenve sütöd? | |
(válasz Julianna 4490. hozzászólására) |
4490. Julianna | 2015. nov. 13. 10:14 |
Semmi különös fűszert nem teszek a kacsasültbe: hagyma, fokhagyma, kevés bors, só, 2-3 szál friss rozmaring. (Hála Dokibácsi kertjének, van fügelekvár is, ha valaki azt kér hozzá.) A párkápba (most értem haza a piacról) köménymagot szoktam tenni, de egy kis részt meghagyok anélkül, mert az egyik iker úgy jobban szereti. Ha valaki közületek nem kedveli ezt a fűszert, most szóljon! Vettem egy csomó friss gyümölcsöt is, ki mit NEM szeret? Mangó, litsi, friss füge, klemantin, alma, körte, banán, sárgadinnye, őszibarack. És persze sok citromlé. A baromfit mindig megsózom sütés-főzés közben, kivéve a májat. A sütőben alufóliát teszek a combokra, és két kis "gőzelvezetőt" bele. Amit a múltkor csináltam, nem maradt sokáig a tálban... :)) Ezeket a recepteket ingyen és bérmentve adom közre. Ha valaki mégis szeretne adományokat adni érte, forduljon a RÖTYE pénztárosához. Ő majd megadja az átutalási számlaszámot! :D | |
(válasz Sutyik 4482. hozzászólására) |
4489. Pepita | 2015. nov. 13. 01:07 |
Mehetünk a hoxára, ha már Julianna is tudja kezelni, de itt sem zavar senki. Sőt, talán többen bekapcsolódnak. :) | |
(válasz Sutyik 4487. hozzászólására) |
4488. Pepita | 2015. nov. 13. 00:57 |
Még fejlődésben vagyok. :) Én csak a te alakodra vigyázok, amikor óva intelek a vacsorádtól. :) | |
(válasz Sutyik 4484. hozzászólására) |
4487. Sutyik | 2015. nov. 13. 00:52 |
Recepteket itt/hoxán/mailban cserélünk? | |
(válasz Pepita 4486. hozzászólására) |
4486. Pepita | 2015. nov. 13. 00:51 |
Arra én is kíváncsi lennék, mert a kacsát, libát nem szoktam fűszerezni és csak utólag sózom picit. Csak a csirkét szoktam. | |
(válasz Sutyik 4482. hozzászólására) |
4485. Sutyik | 2015. nov. 13. 00:50 |
Kacsáron=kacsaáron. | |
(válasz Sutyik 4481. hozzászólására) |
4484. Sutyik | 2015. nov. 13. 00:49 |
Hé, Kockás! Nem Te írtad, hogy a vacsorát add az ellenségednek? 3 tüktoj vacsira még nekem is sok! | |
(válasz Pepita 4483. hozzászólására) |
4483. Pepita | 2015. nov. 13. 00:45 |
Sosem gondoltam volna, hogy ennyire jó a kajáról beszélgetni. Ez biztos, hogy a menza miatt van. Nem is tudtam ellenállni, de beértem három tükörtojással. :) | |
(válasz Sutyik 4481. hozzászólására) |
4482. Sutyik | 2015. nov. 13. 00:44 |
Julianna! Megírnád milyen módon/fűszerezéssel készíted nekünk is a kacsa combikat? Azért, hogy az általam felajánlottak ne feltétlenül ugyanolyanok legyenek. | |
(válasz Julianna 4480. hozzászólására) |
4481. Sutyik | 2015. nov. 13. 00:37 |
A netes infók szerint a bolti/piaci libamáj is "csak" kacsamáj. Engem nem zavar, mert a család mérete miatt igazi hízott libamáj szóba sem jött. A pecsenye kacsamáj pedig mérete miatt sem téveszthető össze a libamájjal. Amikor utoljára vettem ezt a delikateszt, kacsáron vettem. A kisütést pedig direkt bőrős kacsahájon csináltam, a szín miatt. | |
(válasz Pepita 4477. hozzászólására) |
4480. Julianna | 2015. nov. 12. 22:49 |
Tehát, ha jól számolok: Sutyik, Maria, Pepita, a lányom, a vőm, az ikrek és én = nyolc fő. Ippeg nyolc kacsacomb van, de akkor két fej káposztát veszek holnap, mert az úgyis összeesik főzés közben. Két kiló krumpli, sok-sok hagyma (amit a befőzős fiatalasszony vág apróra, mert én kisírom a két szememet), kacsa- és libazsír, fúszerek. A desszert gyümolcssaláta lesz, az való ilyen nehéz ételek után. Akkor veszek a piacon ehhez is sokféle gyümölcsöt. Kócosnak mindnki köteles egy-egy darabot adni a husijából, ez az egyetlen kikötés. Az előétel mindenféle saláta, ezeket is meg tudom venni holnap. A kovászos uborkából ne kérjen senki, mert azt karácsonyra tartogatom. Megjelenés a hálóingtől és a pizsamától az otthonkán keresztül a frakkig és a nagyestélyiig mindenkinek kötelező. Italokat az iszik, aki hoz, de ebben a lányom és a vőm szakértők, és nekem is van még itthon néhány üveggel, többek között az a Szürkebarát is, amit Maria küldott a múlt héten. Vacsora után a szíves marasztalást ne vegye komolyan! :D | |
(válasz Sutyik 4479. hozzászólására) |
4479. Sutyik | 2015. nov. 12. 21:56 |
Ha valaki beszáll a buliba: sült liba/kacsacomb/mell párolt vöröskáposztával szellők szárnyán indítva. Én is kérek egy kortyni csuhást, (Ha igazi.) | |
(válasz Maria54 4478. hozzászólására) |
