Tanultam a megfejtésből ...

Új hozzászólás

1 2 3 4 5
31. Sophie2013. febr. 22. 11:19

Forrás: rejtvenyfejtes.blog.hu (sajnos a blogger három bejegyzés után megunta)


Következő rejtvénymeghatározásunk az oar.

Szerintem nagyon nehezen megjegyezhető szó, meghatározása váltott evezés vagy váltott evezőlapát. Tehát ezt hívják szakszóval oar-nak.


Nézzük meg kicsit bővebben mit is jelent ez!

Kétféle evezés létezik a scull és az oar. A scull magyarul párevezős, tehát a versenyzők fejenként két lapáttal eveznek. Ezzel szemben az oar váltott evezős, tehát egy evezős egy lapátot markol kezeivel, így a hajóban egyikük jobbra, másikuk balra evez.


A váltott evezéshez (vagyis oar-hoz) különleges evező (meglepő módon oar a neve) tartozik.


30. Sophie2013. febr. 22. 11:17
Én pl általában nem olvasom el, mit gépeltem, és náha melléütődik.:) Ez van.
(válasz Klári 28. hozzászólására)

29. Speedz2013. febr. 22. 09:25
Azért nem kell ennyire komolyan venni a pici pontatlanságokat. :)
(válasz Klári 28. hozzászólására)

28. Klári2013. febr. 22. 07:19
Élvezettel olvasgatom a kiegészítéseidet - mert ezekből valóban új dolgokat tanulunk. Ám azt figyelem meg, hogy én a játék során egy nagy személyiség-fejlődésen is átmegyek. Rájövök, hogy a látszólag kész munkát is át kell futni, nem lehet pongyolán elvégezni. Átértékelődött az önismeretem, mert itt az ember képébe vágják számszerű korrektséggel, hogy bizony hibáztál már megint. És ez olyan bosszantó. Szóval remélem, az élet más területén is hasznosítható a játék során szerzett önismereti tréning. Eddig is fejtettem sokat, de azok az idegesítő kis pontatlanságok benne is maradhattak, ebből meg azért kénytelen vagyok okulni:))Jó kis játék, szeretem.
(válasz Sophie 27. hozzászólására)


27. Sophie2013. febr. 21. 10:12

Anemofilek (görög anemos - „szél", phileo -„szeretek") - eredetileg szélimádó az antik Görögországban. Tágabb értelemben mindenki, aki számára létezik a jövõ múlt nélkül. Az A. mindig jobban szeretik ha van szél, mint ha nincs, legyen szó akár a legnagyobb viharról. Az A. mindig örömmel fogadnak minden változást, még ha ez nem jelent is javulást.


Az A. Társaságát az i.e. 3. században alapították a Kronos-Társaság (a kronisták) ellensúlyozására. Eredetileg vallási egylet volt, az A. a szeleket imádták - Boreasztól Apheliotészig. A késõbbiekben a társaság fokozatosan más tevékenységi területre állt át, mivel sok követõre találtak. A Társaság statútumában (a keletkezés ideje ismeretlen) a következõket rögzítették: „Anemofilnek számít az olyan ember, aki korra, nemre, gondolkodásmódra vagy társadalmi helyzetre való tekintet nélkül meg akarja változtatni az életét, anélkül hogy erre múltbeli körülmények késztetnék, és aki olyannak tartja magát, mint a szél, amely mindig változást hoz. Igazi anemofilnek tartható az olyan ember is, aki sosem hallott a társaságunkról, de az eszméit követi."


Az A. minden civilizáció elengedhetetlen részét képezik, de koncentráltságuk a különbözõ létszférákban egyenlõtlenül oszlik el. Az A-et két csoportra osztják: passzív és harcias A-ra.


Az A. közül kerülnek ki mind a jövendõmondók. Megállapították, hogy felkelések idején megnõ az A. száma, ami nyilvánvalóan azzal függ össze, hogy a kronisták egy része átlép az A. táborába. Békeidõben ez fordítva van. Ezért van az például, hogy az alapvetõ mûvek, az enciklopédiák és a szótárak a társadalmi stabilitás idején keletkeznek. Bizonytalan, hogy ez a megállapítás a Szélszótár ra is érvényes-e.


Forrás: IVETA GERASZIMCSUK:SZÉLSZÓTÁR

[link]


26. Sophie2013. febr. 20. 01:43

Áltrifla

Jellemzés: Burgonya alakú, rozsdabarnás színű, kemény gomba. Felszíne pikkelyesen repedező, alul gyökerező, rövid tönkkel. Belseje szürkésfekete.


Forrás : www.extra.hu/gombak/


25. Sophie2013. febr. 19. 01:03

Mi fán terem az andráma?


(Forrás: [link]


Adréma, sokszorosító kettős gép, amely egy villanyhajtású szövegpréselőgépből és egy nyomógépből áll. Magyarországon katalogizálási munkálatokhoz az Országos Széchényi könyvtár alkalmazta először: 1936 tavaszán kezdődött a rendszer bevezetése és 1989-ig használták a címpréselőt.


24. Sophie2013. febr. 18. 18:33

Madárjós - Augur


Ihletett értelmezéssel foglalkozó pap.


Az augurok hivatalos állami testületben, az augurok collegiumában tömörültek, amelynek eredetileg tizenkét tagja volt (hat patrícius és hat plebejus), mígnem Kr. e. 81-ben Sulla tizenötre növelte a testület létszámát; ettől fogva a plebejusok száma legalább egy fővel mindig felülmúlta a patríciusokét.


Az új augurokat kezdetben maga a collegium kooptálta, egészen Kr. e. 104-ig; ettől fogva, Gnaeus Domitius Ahenobarbus törvénye értelmében az augurokat gyűlésen választotta meg az a tizenhét tribus, amelyet sorshúzással jelöltek ki a harmincötből.

Kr. e. 81-ben Sulla megszüntette a választást, és visszatért a kooptálás gyakorlatához, ám halála után ismét a választást léptették életbe.


Az augur nem jövendölt, és nem is a saját szeszélye szerint nyilatkozott, hanem az előírt tárgyak vagy jelek megtekintése alapján állapította meg, hogy vajon a tervezett vállalkozást helyeslik-e az istenek vagy sem, lett légyen szó contióról, háborúról, új törvényről vagy bármilyen más államügyről, beleértve a választásokat is.

Az általuk adott értelmezést illetően az augurok egy szabvány értelmezési kézikönyvre hivatkoztak, azaz „a könyv betűi szerint" döntöttek. Az augur viselete a skarlát és lila csíkos toga trabea volt, görbe, kacskaringós végű botjukat lituusnak hívták.


(Forrás: romaikor.hu Már megint mit leltem! Fantasztikusan jó oldal!)


23. Sophie2013. febr. 18. 11:03

A fiáker és a konflis


Forrás: [link]

(Az ő forrása viszont a Magyar Nagylexikon.:))


Fiáker: Személyfuvarozásra használt, általában kétlovas fogatú, könnyű kocsi, amelyre harmonikaszerűen leereszthető ernyő van szerelve.

A konflis egylovas fogatú, könnyű bérkocsi, egyetlen kétszemélyes utasüléssel amelyet harmonika-szerűen leereszthető ernyővel szerelnek fel.


(Egyébként nagyon köszönöm, hogy rátaláltam a fiáker szó miatt erre a blogra, gratuláltam volna a bloggernek, de 2011.04.22.-én befejezte.)


22. Sophie2013. febr. 17. 07:21

AU ALAJOS zeneszerző


1850-től a pest-budai Hangászegyleti Zenedében tanult, majd a Vakok Intézetében tanított. Saját zenekarával 1862 és 1865 között Belgrádban és Mehadiában játszott. 1874-től Budapesten volt zenetanár.


Au Béla néven is jelentetett meg műveket.

(Forrás: [link]


21. Sophie2013. febr. 17. 07:21
Asszem tévedés volt, bocs.
(válasz Csuri 20. hozzászólására)

20. Csuri2013. febr. 16. 18:28
Gyere fel!:)
(válasz Sophie 19. hozzászólására)

19. Sophie2013. febr. 16. 17:29

Tanultam::)

HOXA - női portálaz életről és egyéb jóságokról.

Szóval nem vagyok fent.


18. Sophie2013. febr. 16. 17:28

Nem is tudom, mi az.

Viszont eszembe juttatta a Facebookot. Szóval ha kaptál facebook üzenetet osztálytársak voltunk, ha nem kaptál, nem voltunk azok.:))

(válasz Csuri 17. hozzászólására)


17. Csuri2013. febr. 16. 17:02
Nem vagy fent a Hoxán?
(válasz Sophie 16. hozzászólására)

16. Sophie2013. febr. 16. 14:01

Csak a névből saccoltam.

Próbáltam privátüzenetet, de ne megy (még)

Úgyhogy: sophie.sophie@freemail.hu

(válasz Csuri 15. hozzászólására)

15. Csuri2013. febr. 16. 13:01

Majd meglátod!:) Még izzadtam is,na jó csak picit!:)Miből gondolod,hogy egy osztályban jártunk?:)

(válasz Sophie 11. hozzászólására)

14. Sophie2013. febr. 16. 13:01

Szóval a matakó egy állat, olyasmi, mint egy tatu, mert rokona, és akár labdává össze tud gömbölyödni. (elég csúf jószág:))

[link]


13. Sophie2013. febr. 16. 11:52

2.

A kőpénzek szigete: Yap


Guam és Palau között félúton emelkedik ki a Csendes-óceánból Yap szigetcsoportja, melynek haragoszöld hegycsúcsai, korallszirtjei és mangrovéval szegélyezett öblei felett mintha megállt volna az idő. A szigeteken alig volt valami fejlődés, még létezik a falufőnökök rendszere, a lakosság kasztokra oszlik és ősi fizetőeszközként hatalmas, nemritkán 10-12 láb átmérőjű faragott kőkorongokat használnak.

(forrás: elitedivers.hu)


12. Sophie2013. febr. 16. 11:50

Mai tanulmány 1.

A bani a román váltópénz, de azt közben a jelentése is románul az, hogy pénz


11. Sophie2013. febr. 16. 11:46

Mert mi volt?

Majd meglepődök?


(ha lenne pici betű azzal írnám: lehetséges, hogy mi osztálytársak voltunk.:))

(válasz Csuri 10. hozzászólására)

10. Csuri2013. febr. 16. 08:53
1968. február 18 ,nem semmi volt!:)

9. Sophie2013. febr. 16. 06:51

Azt se tudtam, hogy van nekem éhbelem.:)


A vékonybél (intestinum tenue) az emésztőcsatorna leghosszabb szakasza, a gyomor és a vastagbél között helyezkedik el. Három részből áll: patkóbél (duodenum), éhbél (jejunum), csípőbél (ileum)


A vékonybél elnevezés, a vékonybél vastagbélhez viszonyított kisebb átmérőjére vonatkozik.


A patkóbél elnevezés, a bélszakasz alakjára utal. A dudenum szó a hosszúságából ered, a latin duodenum digitorum kifejezés jelentése: 12 ujjnyi. Epésbél elnevezés az epe ebbe a bélszakaszba történő belépésére vonatkozik.


Az éhbél elnevezés arra utal, hogy boncoláskor általában üresen találják, mert perisztaltikája egy ideig a halál után is működik.


A csípőbél, a hasüreg alsó részéig terjed, jobb és bal oldalon a csípőlapátok szomszédságáig.


(forrás: [link]


8. Sophie2013. febr. 15. 15:54

Hopp!

Akkor egyszerűen csak:

Fusz, János - Quartet for flute, Viola, Cello and Guitar

[link]


Lényeg: Még sose hallottam Fusz János zeneszerzőről, de mostmár bírom.


7. Sophie2013. febr. 15. 15:52

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=DnDDiPWPqMY">Fusz, János - Quartet for flute, Viola, Cello and Guitar</a>Fusz János (1777–1819) (Johann Evangelist Fuss) Tolnán született, majd Baján volt énekesfiú. Ifjú korában Tolna megyében tanítóként tevékenykedett, majd az 1790-es évek végén Végh Ignác zenekedvelő főúr verebi kúriáján lett zenetanár és karmester. Néhány éves pozsonyi tartózkodás után 1804-től Bécsben Albrechtsbergernél tanult zeneszerzést, s csakhamar komponistaként is hírnevet szerzett: darabjai megjelentek Bécsben és Lipcsében. Az előadóművészet mellett zeneíróként is tevékenykedett: cikkeket publikált neves német zenei szaklapokban. Életműve a korszak minden műfaját gazdagította: három melodrámát, három operát és további színpadi zenéket írt, továbbá tizenöt egyházi művet, harmincegynéhány zongoradarabot, körülbelül ugyanennyi dalt, valamint kamarazenét komponált. Színpadi termése és vallásos műveinek nagy része sajnos elveszett. Dalai (melyekről Beethoven is elismerőleg nyilatkozott), zongora- és kamaradarabjai nyomtatásban is megjelentek, és igen meleg fogadtatásban részesültek. (Forrás: magyarzenetortenet.hu)


1 2 3 4 5Facebook ikonKövess minket a Facebookon is, hogy ne maradhass le az oldallal kapcsolatos legújabb hírekről, információkról: Rejtvenyjatek.hu a Facebookon

Minden jog fenntartva © 2023, www.rejtvenyjatek.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Kapcsolat: info(kukac)rejtvenyjatek.hu | WebMinute Kft.