Rejtvényjáték - Súgó

Miről szól a játék?


A Rejtvényjáték egy ingyenesen játszható játék, amely a rejtvényfejtés szerelmeseinek készült.
A weboldal által megpróbáljuk érdekessé tenni mindazt, amit egy keresztrejtvény nyújtani tud, illetve vidám és gondolkozásserkentő időtöltést nyújtani mindenkinek, aki kipróbálja.

A honlapon kétféle játék játszható.
Az egyéni keresztrejtvények, melyeket a Rejtvények szekcióban találhatsz, egyszeri rejtvényfejtési lehetőséget kínálnak. Ezekkel regisztráció nélkül is lehet játszani, mégis megéri bejelentkezni, hiszen egy jó eredmény esetén csupán így kerülhet fel a rejtvényfejtő a legügyesebbek toplistájára.
A karrierjátékban pedig azokat a rejtvényeket kell fejteni, melyet a program egymás után kiad, s ezáltal fejlődgetni lehet, tapasztalati pontokat, extrákat lehet szerezni. Azaz miközben rejtvényt fejtesz, egy másik, kicsit stratégiai jellegű játékban is részt vehetsz.

Néhány tanács, mielőtt elkezdenél játszani:


Tisztában vagyunk vele, hogy az interneten szinte mindenre választ talál az ember, nincs ez másképp a feladványaink zömével kapcsolatban sem. A teljesebb játékélmény kedvéért viszont javasoljuk, hogy elsősorban a saját tudásodra támaszkodj a rejtvények megfejtése során.
Persze ha neked inkább az okoz örömet, hogy internetes forrásokat is használsz, ezzel sincs gond, a játék így is játszható.

Hogyan kell az oldalon keresztrejtvényt fejteni?


Nyisd meg a keresztrejtvényt, miután kiválasztottad a gyakorló listából a legszimpatikusabbat, vagy hozzákezdtél a karrierjátékhoz!
Olvasd el az információkat, miről is szólnak a rejtvény fősorai! Ezt az információt a rejtvény alatt találod.
Kattints a rejtvényben egy rubrikára, és kijelölésre kerül vízszintesen a hozzá tartozó sor, kattints újra, és függőleges lesz a kijelölés! Ezután kezd el írni a megfejtést! Ha a kitalálandó szó végére érsz, a kijelölés megszűnik.

Miután az összes feladvány megfejtését beírtad, amit csak sikerült megfejtened, kattints jobb oldalt a "Kész" ikonra! Ezután kiértékelést kapsz a teljesítményedről.

A kiértékelés során az ékezetes betűk egyenértékűek az ékezetnélküli változatukkal. Így ha külföldről fejtesz rejtvényt, és nincsenek ékezetes betűk a billentyűzeteden, nyugodtan írj Á helyett A, É helyett E, stb. betűt.

Mikor számít egy rejtvény megfejtettnek?


A karrierjátékban 75%-os, a gyakorló szekcióban 50%-os teljesítményt kell nyújtani ahhoz, hogy egy rejtvényt teljesítettnek tekintsünk. Minden jól kitöltött betű számít, a fősorok pedig súlyozottan számolódnak bele a végeredménybe.
Miután jobb boldalt a "Kész" ikonra kattintasz, megjelenik az értékelőoldal. Azt eláruljuk neked, hogy hol hibáztál (hibásan kitöltött mezők), viszont hogy mi lett volna a helyes, azt nem (ezt a papíron történő keresztrejtvényfejtéskor sem tudhatod).

Mi történik, ha nem tudok megfejteni egy rejtvényt?


A rejtvényeket legalább 75%-ban meg kell fejteni ahhoz, hogy továbbjuss a karrierjátékban (hacsak egy extra hatása ezt nem módosítja). Ha egy feladvány végképp kifog rajtad, és ez nem sikerült, akkor 6 órával a rejtvény fejtésének megkezdését követően passzolhatod az adott feladványt. Ezt jobb oldalt, a "Kész" gomb alatti "Passz" gombbal teheted meg. Passzolás esetén a feladványért pontot nem kapsz, viszont folytathatod a játékot a következő feladvánnyal, amivel remélhetőleg nagyobb sikered lesz.

A Gyakorló szekcióba felrakott rejtvényeknél nincs jelentősége, hogy befejeztél-e egy rejtvényt. Bármikor visszaléphetsz a rejtvénylistára és választhatsz újat. Ha új rejtvénybe kezdesz, az előzőbe beírt betűid törlésre kerülnek.

Hány pont jár egy rejtvény megfejtéséért a karrierjátékban?


A rejtvény megfejtéséért járó tapasztalati pontok száma arányos a teljesítményeddel.
Kezdetben minden egyes helyesen beírt betűért 2 pont jár. Kivételt képeznek ez alól a fősorok betűi: ezekért 2 pont helyett 6 jár.
A későbbiekben a következőképp alakul a hibátlan kitöltésért járó pont:
10-19. szint között: 1 betű 2,5 pontot ér,
20-29. szint között: 1 betű 3 pontot ér,
30-39. szint között: 1 betű 3,5 pontot ér,
40-49. szint között: 1 betű 4 pontot ér,
50-59. szint között: 1 betű 4,5 pontot ér,
60-69. szint között: 1 betű 5 pontot ér,
70-79. szint között: 1 betű 5,5 pontot ér,
80. szint felett: 1 betű 6 pontot ér.
A fősorok továbbra is ennek háromszorosát érik.

Viszont van egy egyensúlyteremtő szabályunk is: ha egy adott napon már több mint három rejtvényt megfejtettél, akkor a következőkkel már kevesebb tapasztalati pontot szerezhetsz. (Részletek az Egy nap bármennyit játszhatok? fejezetben.)

Egy nap bármennyit játszhatok?


Igen, viszont annak érdekében, hogy a Karrierjáték hosszú távú elfoglaltság legyen, a rejtvényfejtésért szerezhető tapasztalati pontok száma az aznapi harmadik rejtvény megfejtése után már drasztikusan csökken. (Az első három rejtvényért az amúgy kapható tapasztalati pontok 100%-a, a negyedikért 75%-a, az ötödikért 50%-a, a hatodiktól mindegyikért 25%-a jár.)

Mit kell tudni az extrákról?


Rejtvényfejtő extraExtrát csak a Karrierjátékban szerezhetsz. Ott négyféleképpen juthatsz hozzájuk.


Vannak extrák, melyeket a rejtvényfejtés közben játszhatsz ki. Ugyanabból az extrából mindig csak egyet használhatsz fel egy rejtvény megfejtése során, még ha több darabod is van. A felhasználható extráid ikonképét ilyenkor a jobb oldalt láthatod, ha rájuk kattintasz, kijátszod őket, majd elhasználódnak, azaz eltűnnek.

Vannak extrák, melyek a rejtvényfejtéstől függetlenek, azaz nem a rejtvényfejtés közben kell őket kijátszani. Ilyenek pl. a más extrákra ható, vagy a következő rejtvényfejtésed időtartamára hatást kifejtő extrák. Az ilyen extrákat két rejtvény között játszhatod ki, azaz ha már befejezted az előzőt, de még nem kezdted meg a következő fejtését.

Vannak olyan extrák, mellyel semmit sem kell tenned, hatásukat automatikusan kifejtik, amíg nálad vannak. Az állandó (azaz automatikusan ható) és pozitív hatású extrák hatásai nem adódnak össze.

Minden extrán találhatsz egy érték mezőt, minél hasznosabb az extra, annál magasabb ez az érték. Vannak olyan extrák, amelyek lehetővé teszik másik extrák tapasztalati pontra váltását, ezek ezt az értéket veszik alapul.

Az extrákról bővebb leírást és használati tanácsokat olvashatsz az extra enciklopédiában.

Hány darab extrám lehet egyszerre?


Ha más extra hatása ezt nem befolyásolja, 6 darab extrád lehet.
Szerezhetsz ennél többet is, de ez esetben rögtön el kell dobnod annyit, hogy csak 6 maradhasson.

Mit kell tudni az aukcióról?


Aukciós extraAz aukció egy olyan rendkívül behatárolt üzlettér, ahova extrákat tehetsz fel, és ahonnan extrákat vásárolhatsz.

Ahhoz, hogy ezt megtehesd, egy speciális extrára lesz szükséged. Az első ilyen a 3. szinttől válik elérhetővé, ezzel extrát ajánlhatsz fel az aukcióra. A felajánlás nem jelenik meg azonnal az aukción, véletlenszerű pár órának el kell telnie, hogy mások által megvásárolttá válhasson. Erre azért van szükség, hogy visszaszorítsuk az ún. rabszolgázást, azaz hogy egy játékos extrát tudjon átadni az egyik regisztrációjától a másiknak. A felajánlásért aukciópontokat kapsz (a felajánlás pillanatában, akkor is, ha az extra nem kel el), annyit, amennyi a felajánlott extra értéke, és ebből később extrákat vásárolhatsz az aukcióról.
Ahhoz, hogy extrát vásárolj az aukcióról, szintúgy egy speciális extrára lesz szükséged. Ennek segítségével csak olyan értékű extrát vehetsz meg, amelyre van elég aukciópontod.
Mindig láthatod az aukción lévő extrák alatt, hogy mennyibe kerülnek. Ezt az árat automatikusan számolja a honlap, ez egy felajánlótól független szám. Minél több van fenn egy bizonyos extrából az aukción, annál olcsóbban lehet azt megvásárolni.

Aukciópontjaid száma sosem lehet több annál, amennyi az eddig szerzett tapasztalati pontjaid számának tizede.

Küldetés extra

Küldetések


Amellett, hogy a tapasztalati pontra vagy érmekre hajtasz, lehetőséged van mini küldetéseket is teljesíteni a játék során. A 8. szinttől olyan extra kártyákat kaphatsz, melyek egy-egy feladatot tartalmaznak. Ezek háttérszíne zöld.
Ha sikeresen megoldasz egy ilyen feladatot, jutalmul néhány olyan extrából választhatsz, melyekkel a rejtvényfejtés során amúgy nem találkozhatnál.
Amíg egy küldetésed aktív (azaz rákattintottál, hogy elvállalod), másikat nem vállalhatsz. Ha úgy érzed, a feladat túl nehéz, és képtelen lennél a teljesítésére, passzolhatod azt miután már eltelt 7 nap az elvállalása óta.
Ugyanazt a küldetést maximum kilencszer vállalhatod el és teljesítheted.

Hogyan vállaljak bónuszfeladatot?


Bónuszfeladatok
A 10. tapasztalati szinttől kezdve lehetőséged van bónuszfeladatok elvállalására.
Először ki kell választanod kettő (a későbbiekben három) extra közül, hogy melyiket szeretnéd jutalmul kapni, ha teljesíted a feladatot. Ha ez megvan, megtudod, mi a tennivalód.
A bónuszfeladat teljesítésére 7 nap áll rendelkezésedre. Ha ennyi időn belül sem tudod teljesíteni, az elveszik, te pedig vállalhatsz egy újat helyette.
Amennyiben eltelt 48 óra és úgy gondolod, hogy a feladatot nem fogod tudni teljesíteni, passzolhatod azt. Ha passzoltál egy bónuszfeladatot, azonnal vállalhatsz helyette egy újat.
Ha teljesítettél egy bónuszfeladatot és már eltelt 24 óra azóta, hogy az utolsót elvállaltad, azonnal vállalhatsz egy újat.
A bónuszfeladatok teljesítéséért speciális extrák járnak, melyekhez csak rejtvényfejtéssel nem tudsz hozzájutni. A jutalmak között szerepelnek a segéd típusú kártyák is, melyek szintúgy csak így szerezhetők.
Bár a bónuszfeladatok a Küldetések menüben találhatóak, azok az extrák, amik a küldetésekre hatnak, rájuk nem fognak hatni.

Segéd extra

Mitől különlegesek a segéd extrák?


Segédekhez a bónuszfeladatok teljesítése során juthatsz hozzá, háttérszínük lila. Alapesetben csak egyetlen segéded lehet, de ezt a korlátot más extrák hatása befolyásolhatja.
A felfogadott segédeid a Karrierjáték oldal aljára, az Extráid rész alá kerülnek, többet nem számítanak nálad lévő extrának, így a nálad lévő extrákra ható lapok sem hatnak rájuk. Lehetnek azonban olyan extrák, melyek kifejezetten a felfogadott segédeidre vonatkoznak.
Ha felfogadsz egy segédet, azonnal kapsz tőle egy feladatot. Ahhoz, hogy a segéded (és az általa nyújtott pozitív hatást) megtarthasd, teljesítened kell a kérését, erre 72 órád van. Ha sikerül, újabb 72 óráig veled marad, de hamarosan új kéréssel fog előállni. Ha nem teljesíted, segéded elhagy.

Mit lehet tudni az épületekről?


Épület extra Az épületek 45. szinttől felfelé válnak elérhetővé a játékosok számára, háttérszínük narancssárga.
Építésükhöz téglára van szükség, ezt néhány speciális extra biztosíthatja számodra. Ha rendelkezel elég téglával, felépíthetsz egy új épületet. A bal alsó sarokban látható, hogy egy-egy épület felépítéséhez mennyi téglára van szükség. Ez egyben az épület extra értéke is. Ha egy épület felépítéséhez pl. 400 tégla kell, de neked csak két darab 300 téglát érő extrád van, akkor mindkettőt el kell költened, visszajárót nem kapsz az építési költségből.
Az épületek abban különböznek az eddig ismert extráktól, hogy ha felépítették őket, nem veszhetnek el. Épp ezért nem túl könnyű azokat felépíteni. A fel nem épített épületeket azonban ugyanúgy elveszítheted, mint a többi extrát.
A legtöbb épületet 72 óránként lehet használni valamilyen célra, hogy mire, az az extra szövegéből derül ki. Az ilyen épületeknél a felépítésük után szintén 72 órát kell várnod az első használat előtt.
Maximum 2 épületed lehet. Ha ennél többre van szükséged, először utcát kell építened - szerepel ilyen extra is az extrák közt.
Ugyanabból az épületből maximum 3 darabot építhetsz. Ezek hatását külön-külön kihasználhatod, tehát a 72 óra várakozás mindig arra az épületre lesz érvényes, amelyiket éppen használtad.
Az épületekkel kapcsolatosan találhatsz a játékban más extrákat is: az építésre vagy a használatra hatóakat, illetve küldetéseket is.

Ellenfél extrák - Játék a gép ellen


Ellenfél extra Az első ellenfél extrádat a 25. tapasztalati szinten szerezheted meg, de ahogy magasabb szintre érsz, egyre több ilyennel találkozhatsz. Ha kihívsz egy ilyen ellenfelet, egy minijátékban kell legyőznöd őt, ami lehet Tetris/Torpedó/Hexa játék. Ezek a játékok egy kicsit meg vannak fűszerezve, szabályaik eltérnek attól, ami talán elsőre beugrik a játékok neve hallatán. Mindenképp érdemes elolvasnod a Rejtvényjátékra szabott szabályokat, mielőtt belevágsz egy ilyenbe!
A minijátékokban az a közös, hogy jobbnak kell bizonyulnod ellenfelednél a győzelemhez. Ha sikerül nyerned, azonnal megkapod a nyereményed, mely ellenfél extránként eltér egymástól, de mindig rá van írva magára a kártyára, hogy mi az. Emellett 1 aranydollárt is kapsz, melyet elkölthetsz a luxus árverésen (egy speciális aukción).
Az ellenfél extrákkal kapcsolatos egyéb extrákat, küldetéseket is találhatsz a játékban, sőt még egy olyan segédet is, ami meghackelve gépi ellenfeledet, segít abban, hogy eredményesebb lehess ezekben az összecsapásokban.

Van vége a játéknak?


Nincs!
Eredetileg 51 tapasztalati szintet terveztünk, és körülbelül ennek eléréséhez elég rejtvénnyel készültünk - bár azóta is rendszeresen kerülnek be újabb és újabb rejtvények. Számításaink szerint, ha valaki rendszeresen játszik, ezt kb. 4-5 év alatt tudja elérni.
Ez egy elméleti szám. Idővel bebizonyosodott, hogy vannak játékosok, akik több keresztrejtvényt képesek megfejteni, mint azt mi eredetileg gondoltuk. Épp ezért 2017 végén az extrák sora kibővült az épületekkel, melyek kifejezezzen a magas szintű játékosok számára készültek.

Néhány apró trükk, amivel eredményesebb lehetsz
Technikai követelmények


Honlapunk oldalait Google Chrome, Mozilla Firefox, Opera, illetve Internet Explorer böngészőkben teszteltük. Amennyiben ezektől eltérő programot használsz, és valamelyik funkció nem működik megfelelően, kérlek válassz inkább ezen böngészők közül.
A rejtvényfejtéshez a Cookie-k fogadásának, illetve a JavaScript futtathatóságának engedélyezésére van szükség. Amennyiben nálad valamelyik tiltásra került, lehetőséget az engedélyezésükre a böngésződ beállításai között találhatsz.

Amennyiben félbehagyod egy rejtvény megfejtését, és kilépsz a böngésződből, csak abban az esetben tudod folytatni onnan a kitöltést, ahol tartottál, ha a böngésződ a beállításai alapján nem törli a cookie-kat kilépéskor.


Facebook ikonKövess minket a Facebookon is, hogy ne maradhass le az oldallal kapcsolatos legújabb hírekről, információkról: Rejtvenyjatek.hu a Facebookon

Minden jog fenntartva © 2024, www.rejtvenyjatek.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Kapcsolat: info(kukac)rejtvenyjatek.hu | WebMinute Kft.