Rejtvényimádók állatvédő klubja (RÁK)

Új hozzászólás

34. Isabel2014. dec. 9. 14:26
Mondanám, hogy szerepük a hulladék eltakarítása, mert hiszen nagyon jól megélnek ők a városban. Csak elvétve, napjában egyszer ha látok elütött galambot. Vagyis, ha a kétmillió lakost megkérdezed, ki hányszor - és hol - lát ilyet, lehet, hogy végül is kijön... na jó, ennél jobb programunk is lehet:-)
(válasz Pepita 30. hozzászólására)

33. Ultimate2014. dec. 9. 13:57
Az még a kerítésre sem volt elég! Mindenféle földi jóval elláttuk őket éveken keresztül, de ilyet nem cselekedtek. Mi lesz ha elbeszélik a lehetőséget a tengelicnek, a zöldikéknek, a meggyvágónak stb.!
(válasz Pepita 32. hozzászólására)

32. Pepita2014. dec. 9. 13:38
Miből van a szúnyogháló? Kolbászból? :)
(válasz Ultimate 31. hozzászólására)

31. Ultimate2014. dec. 9. 13:34
Nálunk a cinegék a kiegyensúlyozott táplálkozás érdekében szúnyoghálót is fogyasztanak!
(válasz Pepita 28. hozzászólására)


30. Pepita2014. dec. 9. 11:02
Kérdezz könnyebbet. :)))
(válasz Isabel 29. hozzászólására)

29. Isabel2014. dec. 9. 10:54

Márpedig csak azzal etetik. Senki nem vesz direkt magvakat, kenyér meg általában van a háztartásokban, így maradék is.

Ez igaz, de a táplálékláncban az ilyen városi galamboknak mi a szerepük?

(válasz Pepita 28. hozzászólására)

28. Pepita2014. dec. 7. 21:40

A legrosszabb, ha kenyérmorzsával etetik.

Anyukám is etette az erkélyén jó darabig búzával, aztán már berepültek hozzá és annyira megijedt, hogy abbahagyta az etetést és az itatást. Volt, hogy éjjel vette észre, hogy bent van egy madár.

Egy ideig még odarepültek az erkélyre, de hamar leszoktak róla.

A városokban sok gondot okoznak, de nincs mit tenni. Együtt kell velük élnünk. Ha jól tudom próbálkoztak már fogamzásgátló táppal, de ha egy faj kihal, a többi állatra is, sőt ránk is hatással lehet.

(válasz Isabel 27. hozzászólására)

27. Isabel2014. dec. 7. 18:44
Nem tudom, melyikőtök lakik a fővárosban, de itt igazán nem ragaszkodnék hozzá, hogy pátyolgassuk őket. Rengeteg a galamb, leginkább a fő tereken, pont ott, ahol az emberek padokon ülve pihennek, a gyerekek meg hintáznak, szaladgálnak. Hiába tilos etetni, anyókák etetnek. Gondolom, csak ez a szórakozásuk van szegénykéknek. A lányom nagyon dühös volt rájuk, mondtam is neki, hogy figyelj, bár ne kerülj olyan helyzetbe, hogy csak ez legyen a napi vigaszod. Viszont, a rengeteg ürülék és toll nem hasznos, allergiásoknak pláne, betegséget terjeszthet. Én legalább a felétől megszabadulnék, persze kíméletes módon.

26. Pepita2014. dec. 7. 15:58

A keleti fekvésű szobák télen kedvezőek még a hangulatunkra is, amikor süt a Nap. Reggel első gondolatom, amikor kinyitom a szemem. Ha süt, már jól indul a nap. :)

A galambok többnyire monogámok és egy életre szól a választásuk. Talán ezért is halt ki annyi galambfaj? :)

(válasz Julianna 25. hozzászólására)

25. Julianna2014. dec. 7. 11:42

Elnézést a hibákért, olyan éles a téli felhők fénye, hogy be kellett csuknom a spalettát, megfájdult a szemem.

Azért is vagyok én örökös (vagy majdnem örökös) második helyezett (99% körüli megfejtésekkel), mert egy-egy betűt valahogy mindig félreütök a rejtvényekben, és nem veszem őket észre. :-(

(válasz Julianna 24. hozzászólására)

24. Julianna2014. dec. 7. 11:36

Mikor olvastalak, Maria, szinte kedvem volt felkiáltani, mint egy kisgyerek: -Nálunk is, málunk is! :)

Volt agy - minek is nevezhetném? Erkélynek nagy volt, terrasznek meg kicsi - szóval egy balkonszerű, franciaablakos micsodánk, ahol vázaszerű, nagy, csipkésszélű kőcserepek álltak. Ezeket nézték ki a galambok - "akik" állítólag (Túdom! Túdom!) soha nem építenek fészket.

Mindn tavasszal, néha nyár elején is, tele voltak galambtojással. Magyon kevés kelt ki belőlük, nem is nagyon bántam. Rengeteg piszkot csináltak, és azt hiszem, a galamb az egyik legbutább teremtése Természet-anyánknak; csak brúgattak meg bólogattak, de a tojásokat hagyták kihűlni.

Később az új lakók beültették ezeket a kőcserepelet virággal, és vége lett a galambparadicsomnak...

(válasz Maria54 23. hozzászólására)

23. Maria542014. dec. 7. 05:52
Templomok Éjszakáján sikerült helyet foglalnom a toronylátogatásra. Fent rengeteg élő denevér repdesett. A vezető mondta, hogy ha télen mennének, még többet látnának. Nálunk fecskefészek van. Sajnos már csak egy, aminek van lakója. Amikor pár éve volt az a nagy tavaszi vihar, sok fecske áldozata lett.Idén unokámmal sikerült elcsipni azt a pillanatot, ahogy átadja fecskemama a kis fiókájának a falatot.
(válasz Maria54 22. hozzászólására)

22. Maria542014. dec. 7. 05:45
Hatodik emeleti panellakásunkba hazaérve egy galamb várt a konyhában. Szerencsére, hamar rájött, hogy nem jó helyen van. Az erkélyen lévő virágládáim egyikében galambpár talált magának fészket, gyermekeim nagy örömére. Veszprémben az autóbuszpályaudvaron mindig lehet őket etetni. Denevérek a Zirci Természettudományi Múzeumban egy kialakított sötét kis alagútban tekinthetők meg. Kisebb unokám félelmét legyőzi mindig a kiváncsiság.
(válasz Isabel 20. hozzászólására)

21. Julianna2014. dec. 7. 00:08

Egy idő óta nincs külön kertünk, de a házat, ahol most lakunk, hatalmas, fűvel és fákkal beültetett térség veszi körül. Van egy szarkapárunk, minden évben látjuk, hogy nevelik a kicsinyeiket. És itt is vannak cinkék, akiknek magos szatyorkát vagy kis szalonnát szoktunk az ablakra akasztani. Úgy ideszoktnak telente, hogy a szomszédok is mosolyognak rajta.

(Én meg pucolhatom az ablakdeszkát, de ennyit megér!) :)

(válasz Maria54 19. hozzászólására)


20. Isabel2014. dec. 7. 00:01

Most jut eszembe a denevér. Alkonyat után, mikor percről percre sötétedik, kezdenek el röpködni a panelházak között. Már 32 éve lakom itt, de még soha nem történt meg, hogy egy is berepült volna, holott nyáron tárva-nyitva van minden ablak.

Egy este békésen fejtegetek a fotelban, közben nézem a tévét. Koppanások mindig vannak a plafonon, augusztus környékén már imádnak beszállni a mezei poloskák. Most súlyosabb koppanásokat hallok, elsőre nem is figyelek oda, de mikor erős szárnysuhogás is megkavarja a levegőt, fölnézek a hungarocell "tapétára". Hát uramfia, ez mi lehet? mindig itt kárognak a varjak is, csak nem ez is az?

Mindjárt ki is ugrok a karosszékből, mert bár amúgy nem vagyok egy pánikolós fajta, valamit kell csinálnom. Muszáj kihessegetnem a szerencsétlent. Kitárom az ablakot, a függönyt elhúzom, és keresek egy ruhadarabot, kezdem hessegetni. A madár a plafonról elröpül, és a mennyezeti (tökmagokból készített aggantyús) lámpámra száll, és egészen összetöpörödik. Jesszus, ez egy denevér. Egészen közelről látom, persze meg nem fognám. Hessegetek, a szerencsétlen ide-oda röpköd, jó öt perc is beletelik, mire végül kiszáll. Becsukom az ablakot, nehogy visszatévedjen. De hogy megdolgoztatott, csak úgy vert a szívem!

Másnapra el is felejtettem. Az egyik kis, ún. félszobában alszom, le is feküdtem, aludtam, éjjel háromkor fölkelek, kibotorkálok oda, ahova a király is gyalog jár. Ilyenkor sosem gyújtok világot, sokszor becsukott szemmel mászkálok, annyira tudom, mi hol van. Ebben a szobában amúgy sincs más, csak egy heverő, amit nagy párnák vesznek körül, itt szoktak játszani a "gyerekek", Jázminnal. Le is fekszem, mikor fura repdesést hallok, többször is. Megállt a lélegzetem, az ablakon kívülről beszűrődő fényben azonnal észre is veszem a madarat. Ugrás ki, ablakot kinyitom, függönyt el, keresem a tegnapi rongyot, paskolom a levegőt a rémülten csapkodó denevér felé. Elsőre most sem sikerül, legalább öt-tíz percig eltart, mire rátalál a kifelé vezető légútra. Ablakot becsukom, függönyt vissza, lefekszem.

Azt ne kérdezzétek, ugyanaz volt-e a látogató. Két hétig csukott ablaknál aludtam, sőt mielőtt lefeküdtem, óvatosan fölszedtem az ágyneműt és egyéb lepleket, melyek a szobában még leledzenek. Menten meghalnék, ha egy denevérre feküdnék.


19. Maria542014. dec. 6. 20:15
Igaz, lassan a cinkékről is gondoskodni kell. Csodálatos látvány reggelenként a kertben a sok cinke. A napokban hálószobaablak kereténél rengeteg katicabogár bújt meg. Ablaktisztítás közben vettem észre. Sajnálattal, de megszabadultam tőlük. Talán találnak maguknak másik jó helyet télire. Gyerekek is hogy tudnak örülni tavasszal nekik!
(válasz Pepita 18. hozzászólására)

18. Pepita2014. dec. 6. 16:50

Igen, békák is vannak esős időben, de leginkább varangyok.

A legyek iránt türelmes vagy, de ennek a madarak örülnek leginkább. :)

(válasz Maria54 17. hozzászólására)

17. Maria542014. dec. 6. 16:13
Nálunk is van sün, sőt békák is. Volt, hogy beugrott a nyitott ajtón át. A mi kutyánk nem bántotta, csak jelezte, hogy van valami ide nem illő. Lapáttal a helyére tettem. Ha nyáron betéved méh vagy légy, igyekszem kiterelni őket. Csak ha nagyon szemtelen a légy, akkor csapom le.
(válasz Pepita 16. hozzászólására)

16. Pepita2014. dec. 6. 15:36
Érdekes élmények. Nekem még nem volt csúszómászóm, de azt hiszem nem is lesz. A kertünkben sok gyík van, azokat el-elnézem. Nagyon fürgék és szépek. A sün napközben nem jön elő, az erdei siklót időnként megtalálja a cicám és "játszik" vele. Az meg úgy viselkedik, mint egy igazi kígyó. :) Ilyenkor befőttes üvegbe teszem és visszaviszem az erdőbe.
(válasz Isabel 15. hozzászólására)

15. Isabel2014. dec. 6. 10:55
A kis gőtéhez úgy jutottunk, hogy a sógoromék autóval járták a környéket, különböző célokból. Fürödni sokszor mentek egy bányatóhoz, ahonnan hazahoztak egy icipici gőtét. Hogy tarajos vagy más, nem értek hozzá. Lényeg, hogy ha már elhozta, csak nem engedem le a csatornába. Egy üvegbe tettem, akkor még nem volt akvárium. Megyek a kisállatkereskedőhöz, adjon valami tápot. Egészen elszörnyedt, hogy a gőte védett állat. Mondom, nem tehetek róla, vigyem el az állatkertbe? akkor elbizonytalanodott, hogy nem lehet tudni, a védett fajta-e az enyém, és hagytuk a csudába. Én sem akartam az állatkertesekkel bajlódni, vettem kukacokat és abból adtam nap mint nap egy kevéskét. Vicces, egyben horroros is volt, ahogyan a kukacok úszkáltak, és ahogy ez a gőte ette. Nem sokáig maradt meg, elpusztult szegény, a kisállatkereskedő szerint túl nagy adagot kapott kukacokból. Annyira sajnáltam, hogy nekem már nincs többé gőtém, meg akartam örökíteni. Vettem egy üveg sósborszeszt, fogtam egy kis üveget, amiben valami aroma volt régen. Belecsúsztattam és figyeltem, megmarad-e. A gyerekek utálták, anyu miért tartósítasz dögöket? sokáig elmaradt, aztán ki tudja, ki, valaki kidobhatta.

14. Pepita2014. dec. 4. 21:22

Köszi. Ez nagyon jó volt. Nem ismertem eddig a békaszéket, de tavasszal első dolgunk lesz megszőni.

Betettem a honlapot a kedvencekbe.

Százszorszép is van a kertünkben. Ilyen szakszerűen még nem fontam koszorút sem. :)

(válasz Julianna 13. hozzászólására)

13. Julianna2014. dec. 4. 20:37

Én sem tudtam, mi az a békaszék, de Maria tanácsára megnéztem itt:


[link]


Nagyon száp, de nyilván sok türelem kell hozzá!

Amikor kicsik voltunk valószínűleg nekünk is volt (mármint türelmünk), de ma már nem állnék neki...

(válasz Pepita 11. hozzászólására)

12. Maria542014. dec. 4. 20:21

Sajna, itt rajzolni nem lehet, de lándzsás utifűből készített szék. Google-n rajzot is találsz róla.

Lassan új topik kell a krácsonyi édes-bús emlékeknek is?

(válasz Pepita 11. hozzászólására)

11. Pepita2014. dec. 4. 20:06

Milyen az a békaszék? :O


Se szeri, se száma a sok szép történetnek, emlékeknek. Olykor édes-bús.

(válasz Maria54 7. hozzászólására)

10. Maria542014. dec. 4. 18:28
Én meg teljesen komolyan vettem. Tiéd az érdem.
(válasz Julianna 8. hozzászólására)
Facebook ikonKövess minket a Facebookon is, hogy ne maradhass le az oldallal kapcsolatos legújabb hírekről, információkról: Rejtvenyjatek.hu a Facebookon

Minden jog fenntartva © 2024, www.rejtvenyjatek.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Kapcsolat: info(kukac)rejtvenyjatek.hu | WebMinute Kft.