Megemlékezések alkalmak ürügyek

Új hozzászólás

❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯
168. Ildiegyszerűen2022. máj. 18. 11:45

Az a mondat azt jelenti,írásban jobban ki tudom a gondolataimat fejezni,mint szóban,de úgy látszik kicsit csődöt mondtam.

A nagyapámról annyit,hogy ő is és jómagam is protestáns,pontosabban reformátusok voltunk/vagyunk.Ő is szerette a természetet a fotózás volt a hobbija és mellette a Bibliafordítás amibe néha engem is bevont.

Zalának megfogott a kérdése,hogy mik a külső dolgok?

"Az én vezérem bensőmből vezérel"

"Isten itt állt a hátam mögött és én megkerültem érte a világot"

Nem tudom ezt most a saját szavaimmal leírni,de köszönöm Mindannyiatoknak hogy erről gondolkodhatok!

Sajnos nem ismerem a cinkén,rigón,verebeken kívül a többi madarat,bár a szomszédunk erdész és őt megkérdezhetném.Szégyellem is magamat érte!

(válasz Xena 165. hozzászólására)

167. Zalanakobor2022. máj. 18. 10:59

Ma szerencsés vagyok, kicsit több az időm. Írásoddal kapcsolatban kérdéseket tennék föl.

A külső dolgok micsodák? mivel mi azt tanultuk, jobban figyeljünk a belsőre, lélek, intuíció, Felsőbb Én stb. Persze figyelünk kívülre is, figyelünk társainkra is - például nem lököm fel, aki előttem megy, ha bottal botorkál, esetleg még segítek is neki - persze csak ha igényli. De ez csak egy példa. De van rossz figyelés is, erre gondoltál? a fölösleges figyelése másoknak, főleg abban a témában, ami nem rád tartozik. Én leskelődésnek nevezem. És sajnos azt tapasztalom a világban, hogy mindenki a másikat akarja megváltani, nem saját magát.

(válasz Ildiegyszerűen 163. hozzászólására)

166. Xena2022. máj. 18. 10:40
Zalán, megismételjük, nagyon hamar! mivelhogy sajnos nem mindenkit tudtunk alaposabban megszemlélni. Ez a nevelőszülői nap túl sokat akart tenni, de csak embertömeget gyártott. Füzetben időpontokat adott meg, amit lehetetlen volt betartani, oda se fértünk a manulhoz például, egy másik előadásról lekéstünk. Ahogy ott is mondtam, olyan ez, mint egy társulat utazási programja, leszállnak a buszról, az idegenvezető közli, van egy félóra erre meg arra! az ember egy kávét sem ihat, muszáj megnézni, amiért sok pénzt perkált, aztán rohan tovább a busz. Hát ez a vasárnap olyan volt, nekem. Egy nyugodtabb hétfőn elmegyünk, hamarosan összehozzuk.
(válasz Zalanakobor 164. hozzászólására)

165. Xena2022. máj. 18. 10:33

Nem tudok németül, igaz, kibogarászhatnám, mert pl. az ich az én, besser nyilván jobb, az als pedig hasonlítószó. A schriftlich a többi nyelvekhez hasonlítva írást jelent. Úgy látszik tehát, hogy mégis tudok németül.

Nem írtad meg, milyen madarak vannak ott!

Olyanokat írtál, amiket régen tudtam, de ezt ne vedd revansnak. A csodák persze nem olyan csodák, mint a mesékben, hogy a béka átváltozik királyfivá. Csak egyszerűbb megfogalmazni.

Az érdekelne, mivel egyáltalán nmem értek hozzá, hogy nagyapád miket tett az ügyben, hogy a környezet formál embereket. Gondold át a mondatod, mert így nem értem. Találgatni persze tudok, próbálta nevelni a népet. Mindenesetre az én kiskorú tapasztalataim épphogy negatívak. Egyrészt anyánk többször megemlítette hogy a katolikus papot nem kedveli, nem magyarázta el, miért. De eltelt több évtized, és azt hallom, hogy itt-ott (sok helyen) pedofil katolikus papok vannak. Ez a cölibátus miatt alakulhat ki, mivel legmélyen tudják, isten akarata ellen élnek. Mert isten mire hozta létre az embert? ... sokasodjatok. Vagyis házasságra és nem természet elleni megtartóztatásra. Mert valljuk be, a cölibátus ezt jelenti, hogy birkózik meg egy katolikus pap a saját testében gomolygó hormonális gondokkal - és ezt is isten tette az emberbe! Az állatok könnyebb helyzetben vannak, nekik az évszakok adottságaihoz kell alkalmazkodni, a fajfenntartás ösztönösen a lehető legjobb kell legyen, különben semmit nem ér az ösztönös tervezés. De az embernek isten megadta azt a képességet, hogy bármikor élhet ezzel. Viszont ha egy papság megtagadja ezt és kötelezi a papokat a nőtlenségre (szigorúan, mert nemcsak házasságot tilt, hanem magát a szexualitást), mondhatni, vétkezik isten akarata ellen. Erről mit tudsz mondani?

(válasz Ildiegyszerűen 163. hozzászólására)


164. Zalanakobor2022. máj. 18. 10:01

Múzeumok nemzetközi napja van, múzeumba kell menni! na nem nekem, mert szerintem már mindet végigjártam, van amit kétszer-háromszor, és a túrós csuszát is meg lehet unni.

(Tegnap megint három világnap volt, köztük a homofóbia, az információs társadalom, a távközlés.)

Gondolom, mindenki tudja, mi a homofóbia - ha a gyökerekre gondolunk: homo=ember, fóbia=beteges félelem - nem is értem az elnevezést. Megtévesztő!

Egyszóval a homofóbia a másság, szépen kifejezve. De ez is hülye elnevezés. Nevezzük nevén a gyereket szerintem és mondjuk ki, a homofóbia a leszbikus nők és meleg férfiak társadalmi elutasítottságát jelenti.

Engem nem zavar, ki mit csinál és kivel, ugyan a természet és isteni akarat ellen való dolog, de a történelem sok meglepetéssel szolgál ez ügyben is. Végül is rengeteg író volt leszbikus illetve meleg, mégis fenn maradt a nevük. Lehet, hogy nem is írtak volna egyszeri és megismételhetetlen csodás dolgokat, ha nem lettek volna azok, amik.

A hétvégét megismételném - átvitt értelemben ez is muzeális dolog, hiszen elmúlt, vége van, szép és jó volt, sőt.


163. Ildiegyszerűen2022. máj. 18. 06:34

Nagyon sok gondolatot indítottál el bennem,Te is,Linda is.

"Schriftlich bin ich besser als mündlich".Írásban mindig jobban is ki tudtam fejezni gondolataimat.

Sokat számít a környezet ki milyenné válik.Lelkésztanító nagyapám sokat tett ennek érdekében.

Persze a csodák!Lehet hogy nem csodák csak jelek,hogy jobban odafigyelj a külső dolgokra.

"Légy tekintettel a másikra!"Ez egy másik vezérmondat,amit egy számomra szeretett embertől hallottam és sokszor eszembe ötlik.

Végül de nem végső gondolat.Köszönöm a visszajelzéseket!

(válasz Xena 162. hozzászólására)

162. Xena2022. máj. 18. 00:15

Az éterben nem, annál inkább a munkahegyeken.

Hétköznap ez van, most is csak gyorsan fölnéztem, van-e mancs - van, és visszatért a divat is, kiírni, az illető mancsol-e vagy sem. Pedig maga XY volt az első, hogy ígérte, nem teszi, merthogy ő kezdte. Hát ők tudják. Anyától azt tanultuk, adni jó, tekintet nélkül arra, hogy a másik ember ad-e vagy nem. Ideális helyzet úgysincs sehol. Illetve van, nálunk:-) ez a mákunk.

És zsoltárokat énekeltek? mi kicsi korunkban voltunk templomban, de semit nem értettem az egészből, viszont rettenetesen fáztam és meg is fáztam sokszor. Most is, ha nyárvíz idején bemegyek egy templomba, elég gyorsan kijövök. De azért be szoktam menni. Az imákat másként oldjuk meg, mert azt azért tudjuk, hogy odafent "van valaki". És ha valami baj van, érdemes kérni, hogy jobb legyen. Történnek csodák, mindig, másnapra javul a helyzet. De másért sosem szoktunk - mert hallottam itt-ott, hogy "imádkozom érted". Szerintem imádkozzon mindenki saját magáért. Neked erről mi a véleményed - ha nem titok?

Milyen madárkáitok vannak?

(válasz Ildiegyszerűen 160. hozzászólására)

161. Isabel2022. máj. 17. 22:34

Most jutottam hozzátok...

Ma uszoda, főzés, festés. Közben persze zenehallgatás.

Tegnap gyógymasszázs, utána mozi. Katinka - Hosszú Katinka sportkarrierjéről - nem voltam jó véleménnyel a beszédtechnikájáról, rettentően mismásolva beszél, sokszor alig lehetett érteni. Azért aki közéleti ember, jó, ha megtanul rendesen beszélni, sok riportot kell adnia. Egymagam ültem a 130 személyes moziban, és ilyesmi sokszor előfordul, ha nem a csapattal megyünk. Kint a büfében valamiféle fogadás zajlott, szoktak ilyet csinálni, hogy némi pénz bejöjjön. Sajnos, az artmozik haldokolnak. Ha 6 ember van, már jónak sz számít. Néhány éven belül öt vagy hat artmozi is megszűnt, amikbe szerettünk járni, normál hangerő, családias légkör. Mára öt maradt, csak ezekbe járunk.

Itt se zajlott valami nagy élet, ahogy nézem, se tegnap, se ma. Süllyedünk?

Hadd tegyem hozzá, mióta megcsináltad ezt a topikot, azóta írogatunk újra, mert sok évig nem fórumoztunk. Egy-két esetet és hozzászólást kivéve


160. Ildiegyszerűen2022. máj. 16. 11:14

Hát tegnap az éterben Ti se nagyon voltatok aktívak,de majd bepótoljuk.

Tegnap én másfajta zenében éneklésben leltem örömömet a templomi istentiszteleten,nagyon szívemhez szóló énekeket énekeltünk.

Nyaralni el se kell mennünk,itt a Balaton,egy vásárlás után például,csak lekanyarodunk a partra és élvezzük a panorámát és a színét mindíg változtató vizet.

Aztán itt vannak a madaraink!Nem emlékszem rá hogy ilyen színes és kitartó trillázást "csaptak",mint idén(Na ezt leírhattam volna versbenis!)

(válasz Xena 159. hozzászólására)

159. Xena2022. máj. 16. 10:46

Ildi egyszerűen eltűntél, talán nyaralsz? vagy nincs mondanivalód. Helyesen teszed, ha bízol az emberekben.

A tegnap a csapattal vegyes érzelmeket hozott, szerintem a fél város kijött az állatkertbe. A manult nem láttuk, a tömegtől nem fértünk oda. A kistapír csíkjai tavalyról idénre eltűntek, a kiselefánt viszont nagyon tündéri volt, anyjával és bátyjával, Arunnal a medencéjükben pancsoltak. Ugyanilyen klassz volt a vidrák tánca a vízben, alig tudtunk fotózni, tömérdek gyerek ott tolongott. Áriakoncertet tartottak ezek a kedves állatok, az üvegen át is lehetett hallani vakkantásukat.

A délután is jól telt a Klébiben (operafilm, szünetben megnéztünk egy csodálatos üvegművész kiállítást, minden ingyen volt, csak a büfékávéért kellett fizetni:-) A környék is klassz, Pesthidegkúton van a hely, oda- és vissza a Hűvösvölgyön át visz az út.

Még megvan az Úttörővasút, még mindig úttörök vezényelnek és osztják a jegyeket, sajnos, nem úttörő áron, de ezt is valamiből fenn kell tartani.

(válasz Ildiegyszerűen 155. hozzászólására)

158. KokoZoller2022. máj. 15. 10:02
(válasz Margó1112 156. hozzászólására)

157. Izlandilinda2022. máj. 15. 09:13

Esti dzsessz feldobott,

rettentő álmos vagyok,

s mert mindjárt indulok,

csak sebtiben firkantok,

további rímeket nem faragok

(Isabel mindenről tájékoztatott:

növényeket és állatokat

babusgathatok.)


156. Margó11122022. máj. 15. 08:56
:-)
(válasz KokoZoller 154. hozzászólására)

155. Ildiegyszerűen2022. máj. 15. 06:27

Annyi ismeret,annyi újdonság

Zúdúlt rám levelitek során

Állatokról szeretetről

Áldozatról szép zenéről

Örül lelkem vidul kedvem

Hiszek -továbbra is- emberekben.154. KokoZoller2022. máj. 15. 05:22

Klimax a változókor

Klíma változásakor

Megváltozik a flóra

Követi a fauna

Kihalnak az állatok

Halleves lesz nálatok

Nagy családi vacsora

Klíma klimax nem csoda

(válasz Isabel 153. hozzászólására)

153. Isabel2022. máj. 15. 00:01

Ma, május 15-én három dolognak is világnapja van.

1. Az állat- és növényszeretet világnapja (nem véletlen az előbb leírt Zoo-program),

2. A család nemzetközi napja (a Zoo-ba főként családok mennek)

3. Nemzetközi klímaváltozási nap - ez mindenkihez kötődik.

Jó verselést annak, aki rászán fentiekre néhány betűvetést a klaviatúrán.

Este kíváncsi leszek!:-)


152. Isabel2022. máj. 14. 23:42

Mindjárt éjfél,

de előbb bezengem,

holnap nemigen

lesz kis kvartettünk.

Zooban kezdünk,

kis kedvenceinknek

lesz a tavaszi nevelőszülői értekezlet.

Jelenleg Samu, az egyéves kiselefánt,

a Borsika nevű manul (pusztai macska),

a Rezső nevű, tavaly született kis tapír,

az Áment nevű skarlát íbisz-csapat,

az Isabela nevű sörényes hangyász,

a Hanna nevű orángután,

az Anna nevű ázsiai vadkutya

az örökbefogadottjaink.

Ősszel, október 2-án lesz az év második nevelőszülői értekezlete -

jó alkalom ez mindenre,

megnézzük állatkáinkat

és a többi sok százat.

Ha kedved van nevelőszülőnek lenni,

senki nem akadályozhat meg benne,

sok-sok örömöt ad, hogy gondozhatsz egy állatot,

ha nincs otthon kutya, macska, aranyhörcsög, teknős, kígyó, bármi. Egy örökbefogadás persze minimum tíz ezer pénz, egy évig tart, ez alatt a kapott e-kártyával kétszer ingyen bemehetsz a Zooba. Ha másfélszer ennyit áldozol, egy harmadik ingyenjegy is jár, bármikor.

És ez minden állatkertre vonatkozik!

*

A nap számunkra itt még nem ér véget,

ebédelünk, utána

kivonulunk Pesthidegkútra, és

megnézzük Gounod Faustját egy operafilmen.

Utána ki tudja...

Holnap tehát legyen mindenkinek jó napja!


151. KokoZoller2022. máj. 14. 10:42

De sok itt az emlék, hej!

Persze, mert ez emlékhely...

(válasz Ildiegyszerűen 148. hozzászólására)

150. Isabel2022. máj. 14. 10:36

Örömmel tölt el,

hogy te is így érzel.

Gyönyörű egyházi énekek,

korálok, zsoltárok

hangzanak nap-nap után

Bartókia hullámhosszán.

Rekviem, Messiás, oratóriumok

minden zeneszerző repertoárján.

Én misékre nem járok,

de több templomban előfordulok,

ott keresem s találom őseim

hangulatát,

hatalmas orgonákon át.

(válasz Ildiegyszerűen 147. hozzászólására)

149. Zalanakobor2022. máj. 14. 10:19

Ezt hol találtad?

Pont néztem, én nem láttam.

A holnapi három darabot akartam

beírni.

De keresek azonnal agyamban,

hol is van egy ősöm,

pláne hősöm?

Ha találok, visszajövök.

(válasz Ildiegyszerűen 148. hozzászólására)

148. Ildiegyszerűen2022. máj. 14. 06:21

Ma van az emlékhelyek ünnepe

Történelemkedvelők tobzódhatnak benne

Gondolj vissza Te is őseinkre

Dicsőséget hozó hőseinkre.


147. Ildiegyszerűen2022. máj. 13. 17:39
Szeretem én is a klasszikus zenét,de templomba járó ember révén az egyházi énekeket és zsoltárokat is szeretek énekelni.Vallom,hogy az ének egy imádság,ami csodálatos érzéssel tölt el (még ha néha kicsit hangos,vagy hamis)
(válasz Isabel 146. hozzászólására)

146. Isabel2022. máj. 13. 17:19

Igazságod van. Ma én még nem írtam semmit, saját verseim jutottak eszembe, rendezgettem nyomtatásra. Ide persze nem valók, egyetlen az, amit anyák napján írtam be.

Nem tudom, hallottál-e róla, sűrűn esik szó arról hogy a pandémia két kemény éve alatt a kórusok szinte vészhelyzetbe kerültek. Azt gondolom, ez teljesen logikus. Ti. az éneklés az, amikor az ember a legtöbb rosszat lélegzi ki magából - már ha van benne. És persze maszkban nem lehet ezt csinálni. Napról napra hallom a Bartók rádióban (anit folyamatosan hallgatok, mivel a klasszikuks zenét szeretem, és ez a legjobb csatorna, nemcsak zene- és énekszámokat játszanak le egymás után, talán ismered. Ha nem, érdemes néhány órát rájuk szánni, bár néhány óra végül is kevés).

Na és napról napra hallom, a legtöbb kórusból elmentek a kóristák, mivel pénzt kell keresni, és sokan vissza se mentek. Ennek ellenére külföldön is nagy sikerül van a kórusoknak. Mert talán belegondoltál, talán nem, a magányos éneklés is rendkívül jó érzéseket kelt az éneklőben, a felszabadultság és az energiaáramlás miatt. De a kórusban éneklés megsokszorozza ezeket a tömegenergia miatt. Szeretik is csinálni. Én gyerekkoromban kórista voltam, de csak az iskolában, máig emlékszem, miket énekeltünk. Még kb. évtizede én is tudtam énekelni, már a hangom kicsit megsápadt (sűrű torok- és hangszálproblémák miatt). De tudom, mennyire jó énekelni. A botfülű is megteheti, legfeljebb ügyel, hogy ne nagyon hallja más.

(válasz Ildiegyszerűen 145. hozzászólására)

145. Ildiegyszerűen2022. máj. 13. 14:04

Az éneklés pedig fontos

Akkor szállnak el a gondok,

Hangod szárnyal lelked csitul,

Közben a húsleves puhul

(válasz Izlandilinda 144. hozzászólására)

144. Izlandilinda2022. máj. 13. 11:48

Izgalmas lesz a játék,

izzad bele a halánték.

Kulisszák mögül kibambulva

minduntalan részesülünk titkokban.

Nem egyedüli eset ez,

minden jó s rossz megeshet

e rejtélyes felületen.

Én jó partner vagyok,

titkokat bizony megtartok.

Fő, hogy végre béke legyen,

összejöjjenek emberek,

mókában, verselésben,

s ha tudnánk, tán még énekelnénk is.

(válasz Xena 143. hozzászólására)

❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯Facebook ikonKövess minket a Facebookon is, hogy ne maradhass le az oldallal kapcsolatos legújabb hírekről, információkról: Rejtvenyjatek.hu a Facebookon

Minden jog fenntartva © 2024, www.rejtvenyjatek.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Kapcsolat: info(kukac)rejtvenyjatek.hu | WebMinute Kft.