Rejtvényjáték kávéház
Új hozzászólás3605. Maria54 | 2015. aug. 19. 15:36 |
Sürögnek-forognak is ezerrel, én meg kapkodhatom a fejem. Most éppen fakardkészítés a menü. Ebédre pizza volt nagyobb unokám kérésére. Tegnap kisebbik kedvéért pogácsát sütöttem. | |
(válasz Pepita 3604. hozzászólására) |
3604. Pepita | 2015. aug. 19. 11:22 |
Meg tudlak érteni. Olyan jó ilyenkor elnézni őket. ;) | |
(válasz Maria54 3603. hozzászólására) |
3603. Maria54 | 2015. aug. 19. 07:24 |
A sütögetést én is szeretem, az a fiúk dolga a bográcsozással egyetemben. Ez az én "luxusom". | |
(válasz Pepita 3600. hozzászólására) |
3601. Julianna | 2015. aug. 18. 18:18 |
Ilyen "tábortüzet" - ha jól emlékszem -, a Szúnyogszigeten láttam utoljára, egy halászcsárda mellett. De finom sülthalakat ettünk ott! :)) | |
(válasz Sutyik 3599. hozzászólására) |
3600. Pepita | 2015. aug. 18. 18:14 |
Évtizedekig nekünk is ilyen sütödénk volt, még a vasháló is stimmel. :) Úgy látszik régen olvastam az Egri Csillagokat: "Török Bálint ismerte már azt a bútort: mangal a neve. Az a kályha télen a török földön." :) Az idén még biztosan sütögetek. Ehhez nagy kedvem van, mert csak luxusból főzök, ha túl unalmas a menza. | |
(válasz Sutyik 3598. hozzászólására) |
3599. Sutyik | 2015. aug. 18. 17:22 |
Ha kétlábúak jönnek, szívesen megkínálok mindenkit, amíg jut. A kóbor négylábúakat (bármennyire sajnálom őket) nem akarom a (telekre szoktatni. Ezért a tábortűz mellet semmi olyant nem hagyok (pl. pácoló edény), aminek az illatára is jönnének. Csonti maradványokat telektől messzebb szabad helyre teszem ki. | |
(válasz Klári 3594. hozzászólására) |
3598. Sutyik | 2015. aug. 18. 17:14 |
Remélem kipróbálod és ízleni fog. Jól érezted, a mangal nem faszenes grillező/épített nyárskémény, stb. Eredetileg a mi fogalmaink szerinti, igazi fával táplált "tábortűz", amit úgy kell kiépíteni, hogy legyen mire támasztani a nyársakat. Ahol pl. tengerparti turisták részére készítik, ott egy viszonylag magas falú acéllemez "tepsi". Nálam homokba rakott 2 emeletnyi téglából áll. A téglák között légrésekkel. A szélességi mérete olyan, hogy a nyársak - ha egy kicsit belógva is - felfeküdjenek. Hosszúságát pedig úgy raktam mi, hogy a nyársak helye mellett keresztben fel tudjak fektetni egy betonozáshoz való vasháló darabot is. Még egy tuti tipp, akár "mezei" bográcsozáshoz. Ha van lehetőség, a legvégső fázisban egy friss leveles akácágat a tűzre dobni. A pl. bográcsos pásztortarhonyába visszapörgő illat spéci bukét ad az ételnek. | |
(válasz Pepita 3595. hozzászólására) |
3597. Sutyik | 2015. aug. 18. 16:53 |
A macera a sütés után a nyárs tisztítása. De, ha valakinek van valamilyen folyó/tavi menti bográcsozásról emléke, akkor tudja, hogy a bográcsot homokkal "mosogatták" el. | |
(válasz Maria54 3596. hozzászólására) |
3596. Maria54 | 2015. aug. 18. 15:11 |
Kivételesen nagy élvezettel olvastam végig valamit, ami főzéssel kapcsolatos. Igyekszem elkerülni még a témát is, elég maga a tény, minden áldott nap a macera, ami ezzel a tevékenységgel jár. Elismerésem. | |
(válasz Sutyik 3593. hozzászólására) |
3595. Pepita | 2015. aug. 18. 15:01 |
Tuti pácod van és az oldalas sörrel előpárolva fenomenális. Szótárt nem mellékeltél a mangálodhoz. Csak halványan gondolom, hogy szabadtűz lehet. A vodkát, azt értem. :D | |
(válasz Sutyik 3593. hozzászólására) |
3594. Klári | 2015. aug. 18. 14:02 |
Le tudod vakarni a hétvégi kosztos vendégeket? Gondolom egymásnak adják a kilincset ilyen íz-és illatorgia érzetén. Nem volt megvetendő a mai ebédünk, de összeszaladt a nyál a számban. | |
(válasz Sutyik 3593. hozzászólására) |
3593. Sutyik | 2015. aug. 18. 13:43 |
Az oldalasnál csaltam: tűzhely sütőjében fólia alatt előpároltam, sózva, borsozva, hagymaszeletekkel, fokhagymával, babérlevéllel, sörrel nyakon öntve. Utána a mangálon már csak színt (és persze egy kis füstös ízt) kellett kapnia. A "színezéshez": balzsamecet, fokhagyma, chili és pici méz keverékkel kenegetés. A borjút hagyományos módon pácoltam: só, szemes bors, vöröshagyma, babérlevél, ecetes víz. A csirkecombokat a mostani alkalommal: tejfölbe szárnyashoz való fűszerkeveréket, őrölt cayanne borsot, egy kis pirospaprikát kevertem. Ezt a keveréket masszíroztam bele a félbevágott (alsó-felső) combokba. Maradék trutyi vöröshagyma karikákkal kiegészítve rá a combikákra és hűtőszekrénybe 1 napra. A pácolási idő annál hosszabb, minél idősebb jószágból származik a husi. A marhát pl. hosszabb ideig, akár 3-4 napig is kell fürdetni a páclében, amibe a porhanyósítás miatt mindenképpen kell közönséges ecet. (Vagy vodka.) | |
(válasz Pepita 3591. hozzászólására) |
3592. 4d9d9bb937 | 2015. aug. 18. 12:51 |
Már én is kezdem a fékezést. Több időm lesz sudoku fejtésre és jobban követhetem a fórumon írtakat is. :-) | |
(válasz Pepita 3590. hozzászólására) |
3591. Pepita | 2015. aug. 18. 11:55 |
Azt sajnos nem tudom, hogy mivel pácoltak és mennyi ideig. Az biztos, hogy készültek ránk, volt idő a pácolásra. Marha volt, nem borjú és igen izletes. Akkor most rákérdezhetek? Mivel pácolsz? | |
(válasz Sutyik 3586. hozzászólására) |
3590. Pepita | 2015. aug. 18. 11:47 |
Araszolgatunk utánad, de csak soványmalacvágtában. ;) | |
(válasz 4d9d9bb937 3589. hozzászólására) |
3589. 4d9d9bb937 | 2015. aug. 18. 09:32 |
Köszönöm szépen. Nem volt könnyű, de ez volt a célom. :-) | |
(válasz Maria54 3588. hozzászólására) |
3588. Maria54 | 2015. aug. 18. 06:10 |
Cicurus felfoghatatlan! Szorgalmas "munkával" sikerült elég gyorsan megszereznie az új elnevezést. Gratulálok. | |
3587. Sutyik | 2015. aug. 17. 23:57 |
Ha a szeszre gondolsz, valamikor bírtam. Ma már a minőségit csak ünnepekkor nyalogatom. Stresszoldásként, értágításként sajna iszom a nálunk kapható un. vodkákat is. | |
(válasz Pepita 3585. hozzászólására) |
3586. Sutyik | 2015. aug. 17. 23:53 |
Hé, csak a grúz padlizsán recept ment! A saslikaim pácolási módját nem is kérdezted. Neked hogy, mivel pácolták a husit Arméniában, tudod? Marha, vagy borjú volt? Ha tényleg marha, akkor nagyon érdekelne a pácolás ideje és összetevői. | |
(válasz Pepita 3585. hozzászólására) |
3585. Pepita | 2015. aug. 17. 21:43 |
Azon leszek, főleg, hogy megérkezett a recept is. Viszont az italokat sajnos csak emlékezetből idézem fel. Ma már néha csak egy pici bonbonmeggy az, amit nem utasítok el. Ami azt illeti, jó az izlésed és szerencsére még bírod is. :) | |
(válasz Sutyik 3582. hozzászólására) |
3584. Maria54 | 2015. aug. 17. 09:51 |
Nem tudom, Zizihez odaért-e, de itt az unokák is nagyon örültek a finom illatnak.:) | |
(válasz Sutyik 3576. hozzászólására) |
3583. Julianna | 2015. aug. 17. 07:31 |
Köszönjük, megkaptuk! Elég is volt, finom is volt, megspóroltam a vacsorát... :)) | |
(válasz Sutyik 3582. hozzászólására) |
3582. Sutyik | 2015. aug. 17. 01:18 |
Egészségedre, Neked is! Most kénytelen vagy beérni a szellők szárnyán küldöttel, de nem lehetetlen élőben is megkóstolnod. | |
(válasz Pepita 3581. hozzászólására) |
3581. Pepita | 2015. aug. 17. 00:35 |
Előbb elmentem vacsorázni, mert a saslikod meghozta az étvágyam. Ne szúrj ki velem, mert ezek után még a szám is kiszáradt! Megyek és iszom egyet az egészségedre! Pedig már ágyban vagyok. :D | |
(válasz Sutyik 3580. hozzászólására) |
3580. Sutyik | 2015. aug. 17. 00:01 |
Estére időzítettem a parazsat. Odessza környékén élő örmények kecskét vágtak a tiszteletünkre és abból készítették a saslikot. Bárányból, borjúból isteni, de ettem már tokhalból is. Nálam csirkecombok, borjúhús- és oldalasdarabok kerültek nyársra. Köretnek zöldségek különféle formában: grillezve, sopszka saláta, thai zöldségkeverék. Az aperitif igazi örmény konyak, mézes csípős paprikás vodka, a köszöntő ital krími muskotályos pezsgő volt. Összefutott a nyálatok? | |
(válasz Pepita 3579. hozzászólására) |