Rejtvényjáték kávéház
Új hozzászólás3723. Sutyik | 2015. szept. 4. 20:55 |
Gratulálok, drusza! A középiskolás mellett a rejtvényes ÖTYE-tagságot is vállalod? Akkor már vagyunk ketten. | |
(válasz Maria54 3722. hozzászólására) |
3722. Maria54 | 2015. szept. 4. 20:18 |
Büszkén vállalom, hogy tagja vagyok egy ÖTYE klubnak. Október 2-án lesz a 45. osztálytalálkozónk. Jó kis társaság. | |
(válasz Sutyik 3720. hozzászólására) |
3721. 4d9d9bb937 | 2015. szept. 4. 19:50 |
Sokszor ért már csalódás, mikor valamit az egekig becsültek, s mikor megízleltem majdnem kiköptem. Nos, valóban van egy olyan is, hogy a milliomosok is el kell költsék valamire a pénzüket. Én az egészségünk megőrzésére gondoltam, mikor kérdeztelek, a netten talált cikk után, hogy mit is iszik az „átlag francia”. Persze ők sem tudják ezeket az árakat megfizetni, sőt gondolom, hogy legfeljebb 10 €-ig mennek el, egészségük megőrzése érdekében. Mellesleg csináltak olyan teszteket is, amit a TV is mutatott, hogy gourmeteknek szolgáltak fel „zacskós-levest” egy teszten, s ők azt szenzációsnak találták! | |
(válasz Julianna 3715. hozzászólására) |
3720. Sutyik | 2015. szept. 4. 19:01 |
Bocsi, hogy félreértettük egymást. Szerintem a mi korosztályunknak ez a "kifejezés" magától értetődő. Ki vállalja be, vagy sem, ez már más dolog. Lányok! Szégyenlitek? | |
(válasz Julianna 3719. hozzászólására) |
3719. Julianna | 2015. szept. 4. 18:45 |
A gyerekkoromról beszélek, és az édesanyámról. Ergo a "nálatok" a Te családodra vonatkozik, a "nálunk" meg az enyémre! De ezek szerint az ÖTYE elterjedtebb, mint gondoltam. De ha valakikre ez a rövidítés tényleg áll, akkor ezek mi vagyunk, itt a Fórumon! :))) | |
(válasz Sutyik 3718. hozzászólására) |
3718. Sutyik | 2015. szept. 4. 17:16 |
Hogy kell érteni a "nálatokat"? Sztem ez a rövidítés, ebben a formában csak magyarul létezik. Franciául is van? | |
(válasz Julianna 3717. hozzászólására) |
3717. Julianna | 2015. szept. 4. 15:34 |
Nálatok is van ÖTYE? Mindig azt hittem, hogy ezt csak nálunk használják, anyukám baráti körében hallottam gyerekkoromban! Többit a RÁK-ban. | |
(válasz Sutyik 3716. hozzászólására) |
3716. Sutyik | 2015. szept. 4. 13:58 |
A térd- és bokafájósokról már ne is beszéljünk! Bár ahogy ismerem magamat, ha most lenne lehetőségem pingpongozni, minden fájdalmamról elfeledkezve úgy esnék neki, mint az a bizonyos bolond tehén... Egy-két helyről leperegne a rozsda egy része, az izomláz pedig sokkal kellemesebb, mint az egyéb fájdalmak. De jó lenne összehoznunk egy ÖTYE-pingpongozást! Biztos vagyok benne, hogy a lányodnak és a vejednek is tudnál még egy-két régi trükköt mutatni, tanítani. Tapasztalatom szerint a nyaúk inkább azzal szeretnek játszani, amibe bele tudják akasztani a karmaikat és tudják dobálni. De Kócos vszleg röptében is el akarja majd kapni a lasztit, tehát állandóan láb alatt lesz. | |
(válasz Julianna 3712. hozzászólására) |
3715. Julianna | 2015. szept. 4. 13:19 |
Mi ezt nem is érthetjük meg, én sem fogom fel. A legdrágább mai bor 14 254 euróért kelt el egy aukción, 1985.-ben egy üvegért 15 213 eurót adtak. Mindkettő burgundi fajta volt. A bordói Petrus "csak" 2469 euró volt, mint 18. helyezett. De ezek "csak" a napi borok, volt már olyan árverés is, ahol egy XIX. századi, vagy akár egy 1947-es évjáratú bor többmillió dollárért kelt el a licitálás után. A vicc csak az, hogy ebből az egyiket egy arab fejedelem vette meg, akinek hivatalosan nem is szabad alkoholt innia. De ezeket a különlegességeket általában nem is fogyasztásra vásárolják fel, hanem értékként, mint egy képet vagy egy szobrot. Bár már olyan is volt, hogy valamelyik hollyvoodi híresség az esküvőjén szolgáltatta fel a csodabort. Én ezekre még ránézni sem mernék, nemhogy meginni... | |
(válasz 4d9d9bb937 3714. hozzászólására) |
3714. 4d9d9bb937 | 2015. szept. 4. 12:56 |
Kösz, hogy utána néztél. Kissé drágállom, s néha értetlen is számomra, hogy mi viszi fel annyira az árakat. Lehet ez is olyan, mint minden gyártmányban a favoritok, azaz jó drágák mivel nevük van, bár ugyan azt a másik is „tudja”, csak nincs neve. :-) | |
(válasz Julianna 3713. hozzászólására) |
3713. Julianna | 2015. szept. 4. 12:03 |
Cicurus, megtaláltam a linket franciául is, és ott azt írják, hogy a legjobb antioxidáns vörösborok a Lot megyében, Franciaország délnyugati részén termelt Cahors fajtájú borok. Áruk (legalábbis itt) hét és harminc euró között mozog, évjárattól és szőlőfajtától függően. De ahogy az itteni a szlogan modja: "Fogyasszák módjával!" (A consommer avec modération!) | |
(válasz 4d9d9bb937 3702. hozzászólására) |
3712. Julianna | 2015. szept. 4. 10:37 |
Hajjaj, Sutyik, messze vagyok én már a profi játéktól! :-( Az asztalitenisznél legfontosabb a helyezkedés, ehhez pedig igencsak fürgén kell ugrálni. Nem kimondottan hátfájósoknak való sport, de persze majd belejövök kicsit. Kezdőknek tudok még segíteni, de a lányom vagy a vőm már biztos megvernek. Ma már megváltoztak a jázékszabályok és a labda színe, de szerencsére ismerem ezeket is. És hűha, arra nem is gondoltunk, hogy Kócos és Caline mit fog szólni az új "repülő" játékokhoz! Biztos, hogy lesz egy-két elropogtatott sárga labda, komoly készletet kell belőlük beszerezni! :)) | |
(válasz Sutyik 3710. hozzászólására) |
3711. Sutyik | 2015. szept. 4. 10:27 |
Pepita! Látom azért már Neked is van valamivel több időd és kedved. Nekem a rejtvényfejtés idegnyugtató, bár néha felmegy az agyvizem a nem elírásos hibáktól. | |
(válasz Pepita 3709. hozzászólására) |
3710. Sutyik | 2015. szept. 4. 10:24 |
A pingpong asztal nagyon jó ötlet. Itt az alkalom újra kezedbe venni az ütőt és az ikrek is örülhetnek, hogy profitól tanulhatnak. Kócmék lesz a labdaszedő? | |
(válasz Julianna 3706. hozzászólására) |
3709. Pepita | 2015. szept. 3. 21:57 |
Sutyik, jaj de jó! Elibém kerültél. Ez azt jelenti, hogy van elég időd és kedved is a játékhoz. Maradjon is így. :) | |
3708. Pepita | 2015. szept. 3. 21:51 |
Úgy örülök, hogy szóbajött a ping-pong és ti is vettetek. Nagyon klassz dolog és a kisebbek is bele fognak nőni. A középiskolákban szinte mindenhol van verseny. Képzelem, milyen hangulat volt a gimiben, amikor előadtad a piás embert. Én csak a hét törpében játszottam a legkisebbet, a kukát. :) A nagy unokámnak kicsi lett a helyi könyvtár és a héten nem volt rest, beiratkozott a központi Szabó Ervinbe. Remélem, hogy időről-időre újra elolvassa A Kis herceget, bár az itthon is meg van. | |
(válasz Julianna 3706. hozzászólására) |
3707. Pepita | 2015. szept. 3. 21:37 |
Okulva az előző tapasztalatokból már ide sem ültem éhesen. Az imént betöpörtyűztem a saját paradicsomommal. Így már kellemesebb olvasni a sült oldalasokról, mert hát ugye egy darab, nem darab. :) Én disznózsírban sütök húst, (ha sütök) mert jobban izlik. Különösen a rántott, pikkelyes folyami ponty. Anyukám, nagymamám soha nem evett olajjal, soha nem sütött margarinnal. Nem volt otthon ilyesmi, nem is ismertem felnőtt koromig. Régen csak a szegényebbek használták a kacsazsírt főzéshez, sütéshez, és a kacsatojást, de erősebb az íze, szaga, mint a libáé. A liba finomabb, soványabb, jobb a zsírja is, de inkább eladásra szánták a javát, mert drágább is volt a tartása. Csak libamájat sütök libahájban és a zsírját kenyérre kenve. A lányom viszont azzal főz, mert sokkal zsírtalanabb a zsírnál. Nem is eszem nála azokat a diétás kajákat, még a végén leadok a 48-ból is! :) Erről viszont az jut az eszembe, hogy nagyon régen ettem libamájat. Már esedékes lenne. :) | |
(válasz Maria54 3705. hozzászólására) |
3706. Julianna | 2015. szept. 3. 20:55 |
Köszönjük, tényleg jól éreztük magunkat, és jól el is fáradtunk. Megvettük a gyerekeknek a sport- és táncfelszereléseket, és ezek a bolondos szülők, mivel valamelyik nap (mikor ezen a fórumon szóbakerült), megemlítettem a pingpongasztal ötletét, azt is vettek, szombaton szállítják. Ilyenkor, az iskolakezdés idején egy csomó kedvezmény meg árleszállítás van, kihasználták. Tulajdonképpen moziba is akartunk menni, a Kis herceget megnézni, de kifutottunk az időből, mert az új házba is kellett még néhány dolog. Remélem, vasárnap eljutunk oda is, mert ez az egyik kedvenc könyvem. Gimnazista koromban a színjátszókörben elő is adtunk egy magunkkfaragta változatot, tudud, én kit játszottam? A részeg ember bolygóján lakó iszákost! :) Istenem, mennyit nevettünk, és milyen kellemes volt az a kis siker, amit arattunk! :)) | |
(válasz Pepita 3698. hozzászólására) |
3705. Maria54 | 2015. szept. 3. 20:55 |
Juliannám! Végigolvastalak én! Akkor sem tudom elképzelni a sült oldalast és a pörköltet sem kacsa-, sem libazsírral. Azokhoz a paprika és a koktélparadicsom mehet. Remélem, Pepita megint megéhezett ilyen finomságokat olvasva. Túl késő van, az én gyomrom nem csábul el. Ha a kutyik olvasni tudnának...! | |
(válasz Julianna 3704. hozzászólására) |
3704. Julianna | 2015. szept. 3. 20:05 |
Mariám, nem olvastál végig! Nem állítom, hogy a franciák nem hasnálnak zsírt egyes ételekhez, de inkább kacsa- és libazsírt, pl. a lesütött húsokhoz és az egytálételekhez, amikhez nem illik az olaj. Egy beefsteak vagy egy halfilé viszont ezerszer jobb vajban kisütve, bár a koleszterinnek ez sem tesz jót. | |
(válasz Maria54 3703. hozzászólására) |
3703. Maria54 | 2015. szept. 3. 18:19 |
Azért a pörkölt és a sült oldalas csak zsírral ízletes. Nem beszélve a husizsírról! Nyam-nyam. Nálunk mindig előbb elfogy, mint a hús. | |
(válasz Julianna 3701. hozzászólására) |
3702. 4d9d9bb937 | 2015. szept. 3. 16:49 |
Kösz a választ. Abban igazad van, hogy mindég az ételhez illő bort kell inni, már ha valaki egyáltalán bort és nem vizet iszik. Ami felkeltette a figyelmemet pont a francia borokról, azt itt találhatod meg: [link] . A bor , amiről írtam (Corsaire) három fajta változatban is van: vörös, rozé, és fehér. Sajnos nekem is ég a gyomrom bármelyiket is iszom. Érdekes viszont, hogy te ugyan ezt a görögökkel kapcsolatban hallottad. Lehet, hogy ez is olyan szóbeszéd, amit fiatalkoromban hallottam, hogy a németek eszik a kutyát, az olaszok meg a macskát... Ilyen lehet akkor az is, hogy a franciák mindenhez bort isznak. | |
(válasz Julianna 3701. hozzászólására) |
3701. Julianna | 2015. szept. 3. 15:09 |
Cicurus, a legtöbb "átlag francia polgár" mindig olyan bort iszik, amilyen egy adott ételhez való. Ebben nagyon szigorúak. Mi is iszunk bort, bár én a vörösborok közül csak egy-két bordóit tudok meginni, mert a többitől gyomorégést kapok. Ez azonban nem jellemző a családomra, mert itt én vagyok az egyetlen magyar, mindenki más francia. A kérdésnek etől fügetlenül utánajárok, bár tudtommal az eredeti Corsaire (=kalőz) korzikai bor egy fehérbor. Legjobb lesz, ha megvárom Dokibácsit, aki most valahol Montpellier közelében nyaral valami rokonnál. Ő is bortermelő, bár csak házi használatra. A délen élő franciáknak minden, ami Avignon-nál "följebb" van, az már "észak"! :) Keresgélek majd a neten is, bár hogy a franciák "zsírosan" ennének, az enyhén szólva is túlzás. Disznózsírt Elzász-Lotharingián kívül jóformán nem is használnak, és az olajok közül is az olivaolajat kedvelik, ez a legegészségesebb, ha jó és eredeti, nem "pancsolt". Az északi régiókban (Bretagne, Normandia stb.) sok vajat és tejfölt használnak, a déliekben inkább kacsa- és libazsírt, azt is módjával. De mondom, utánanézek a dolognak, mert a vörösborban lévő antioxidáns anyagról én is hallottam, bár inkább a görög, közelebbről a krétai étkezéssel és hosszú élettel kapcsplatban. | |
(válasz 4d9d9bb937 3699. hozzászólására) |
3700. 4d9d9bb937 | 2015. szept. 2. 15:51 |
elnézést, hogy a "Julianna" helyett "Juliát" írtam. | |
(válasz 4d9d9bb937 3699. hozzászólására) |
3699. 4d9d9bb937 | 2015. szept. 2. 15:49 |
Kedves Júlia, ne haragudj, hogy zavarlak, de mivel francia területen élsz, te vagy a legkompetensebb kérdésem válaszára. A franciák állítólag sok vörösbort isznak. És itt jön a francia jelenség. Bár zsírosan étkeznek, érrendszeri betegségeik mégis nagyon alacsonyak az európai átlaghoz képest. Ez állítólag a vörösborban lévő „festék” antioxidáns hatása miatt van így. Viszont ez a speciális antioxidáns festék, (állítólag) csak a délvidéki borokban található meg. Nem tudhatom, hogy ti isztok e, úgy mint a franciák, de remélem tudsz tanácsot adni, hogy melyek a nálatok legnépszerűbb vörösborok. Mi egy CORSAIRE nevű francia bort iszunk, egészségünk megőrzésére, ami nem olyan drága 4,65 € . Lehet azonban, hogy ti ennél sokkal jobb márkákat ismertek s fogyasztotok. Légy olyan kedves, ha időd engedi és esetleg tudsz erről a francia szokásról írd meg nekem, hogy milyen bort fogyaszt az átlag francia polgár. Előre is köszönöm válaszod. -:) | |
